UDMR şi Tokes – remiza mexicana în Bihor

remiza mexicana udmr tokes bihorÎi înţeleg pe mahării UDMR Bihor atunci când sunt supăraţi pe co-etnicii lor din gruparea lui Tokes Laszlo. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) nu a facut mulţi purici prin Bihor, obţinând sub 5%, demonstrându-se încă o dată că e un partid creat pentru secuime. Însă de dăunat, le-a dăunat udemeriştilor şi în Bihor. Iar rezultatul a fost un soi de remiză mexicană, în care ambii pistolari mor în duel. Desigur, UDMR n-a murit, dar bine nu-i este.

Săgeţile, acuzele, etichetele puse de Tokes şi PPMT UDMR-ului au avut o oarecare priză la electoratul tradiţional al UDMR. Pe unii bihoreni de etnie maghiară i-au apucat scârba de Kiss, Szabo Odon, Biro Rozalia şi chiar Attila Cseke, preferând ca de astă dată să nu se mai îndrepte spre secţiile de votare! Comportament total atipic pentru electoratul de etnie maghiară din Bihor, cunoscut pentru cuminţenia sa în a asculta îndemnurile liderilor UDMR. Mai mult decât atât, în Oradea a fost şi un alt fenomen: unii orădeni cu buletin românesc dar cu limba maternă cea maghiară au preferat să-l voteze pe primarul Bolojan şi chiar şi lista USL. S-a mers pe principiul că Bolojan „a făcut ceva”, iar măsurile anti-popor ale Guvernului PDL-UDMR i-a determinat chiar şi pe unii concitadini de etnie maghiară să voteze USL! Astfel s-a ajuns ca UDMR să obţină un scor de numai 17-18%, clar sub bazinul său electoral. Să nu uităm, totuşi, că sunt 25% unguri în Bihor, iar acest 25% se traducea cu un scor electoral care depăşea de obicei 30%, tocmai datorită, alt clişeu – bunei mobilizări la urne a maghiarilor. Liderii „RMDSZ” pot suspina acum: „O tempora…” Sigur, în judeţ UDMR s-au descurcat mai bine, dar palidă consolare.

Campania inedită nu l-a ajutat prea mult de Cseke Attila, acesta din urmă nereuşind să scoată la iveală ceva compromiţător la adresa primarului Ilie Bolojan. De altfel, la scorul pe care l-a obţinut Bolojan, 66% din voturile orădenilor, nu ştiu ce putea să scoată Cseke pentru a-i lua candidatului USL eşarfa de primar.

Extraordinara realizare a combinaţiei Bolojan – USL în Oradea (66% Bolojan, 57% USL) aduce aminte de începutul anilor ’90, când FSN era creditat de români cu scoruri precum 80%. Însă atunci erau luaţi în râs unii precum Ioan Raţiu. Azi s-a votat pro-Bolojan, dar şi anti-PDL şi anti-UDMR. Şi pe bună dreptate, având în vedere „realizările” guvernării Băsescu- Boc-Marko Bela.

Desigur, USL nu e chiar FSN, deoarece în această alianţă atipică – social-liberală – avem pe lângă urmaşul FSN, PSD-ul, şi un partid istoric: PNL. Iată, aşadar, cum se întoarce roata politicii. Cei care până mai ieri erau duşmani de moarte, azi sunt aliaţi împotriva duşmanului comun, Băsescu şi PDL. Şi, nu-i aşa, aliaţii de azi, eventual duşmanii de mâine-poimâine. Că aşa-i politica: curbă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *