Miercuri, candidatul PDL la Primăria Oradea, Mihai Groza, a abordat din nou problema termoficării în Oradea. Groza insistă asupra faptului că potenţialul geotermal al Oradiei este mult peste cele 20% prezentate de primarul Bolojan în această primăvară, printr-un studiu realizat de Transgex.
Groza contraatacă cu un studiu realizat în 1996 de companiile Geoproduction Consultants Paris şi Geofluid SA Oradea, studii pe care, spune democrat-liberalul, le-a lăsat în Primăria Oradea, atunci când a eliberat funcţie de primar interimar, în 2008. Groza a pus la dispoziţia presei un rezumat al acelui studiu, în care se arată că „rezervele exploatabile de căldură geotermală au fost evaluate pentru o perioadă de 20 de ani la circa 500.000 MW/t/an”. Mihai Groza a arătat că această cantitate de energie se traduce în 430.000 gigacalorii/an.
La această cantitate se adaugă, susţine candidatul PDL, alte 200.000 de gigacalorii/an – din bazinul geotermal de la Borş, exploatat tot de Transgex, precum şi încă 120.000 Gcal/an din Sântandrei, bazin exploatat de firma Foradex. Cu cele două bazine geotermice din apropiere, Oradea s-ar putea baza pe 750.000 de gigacalorii/an pentru rezolvarea problemei termice a oraşului, insistă Groza. Aceasta în condiţiile în care, subliniază democrat-liberalul, masterplanul energetic al oraşului arată că Oradea are nevoie de 606.000 gigacalorii/an.
Candidatul PDL este convins că şi în cel mai pesimist scenariu, Oradea tot s-ar putea baza pe geotermal în proporţie de 80%, pentru a-şi asigura încălzirea peste iarnă.
Altfel, Groza s-a arătat deranjat de faptul că actualul primar nu-i dă şanse în alegerile din 10 iunie. Ca o replică la episodul în care Mircea Matei l-ar fi dat afară dintr-o şedinţă a PDL, episod amintit recent de Ilie Bolojan, Groza i-a adus aminte adeversarului său de problemele pe care liberalul le-a avut, la rându-i, în PNL: „Referitor la proverbul invocat cu funia şi casa spânzuratului, îl invit pe domnul Bolojan să-şi aducă aminte de iritarea pe care i-a produs-o Conferinţa Judeţeană a PNL Bihor, când a riscat, vorba lui Caragiale «să rămână fără colegi»”. De altfel, Groza a amintit vag şi de disensiunile pe care Bolojan le-ar fi avut în trecut cu „cel cu care azi îşi strânge mâna în afişe”.
Vede investiţii scumpe
Candidatul PDL a criticat inclusiv proiectul de transformare a Ştrandului Municipal în aquapark, considerând că Primăria Oradea plăteşte prea mult: jumătate din valoarea totală a proiectului, de 20 milioane de euro, cealaltă jumătate fiind finanţată de UE. Subliniind că Primăria se împrumută pentru aceşti bani, Groza crede că o variantă mai avantajoasă ar fi fost un parteneriat public-privat, în care privatul să acceseze fondurile europene, iar Primăria să intre în investiţie cu terenul. Mai cu seamă că o dată realizat proiectul în această formulă, municipalitatea va avea costuri suplimentare cu întreţinerea aquapark-ului. În acest sens, Groza a dat exemplul Satu-Mare, unde s-a mers pe public-privat. Candidatul PDL a mai dat câteva exemple unde co-finanţarea Primăriei este prea mare, în opinia sa: Parcul Industrial, Complexul turistic Ioşia-Nord şi revitalizarea Cetăţii, etapa a II-a.
Gaz la CET, cu 45 euro/gigacaloria
Gazul rusilor ar secatui buzunarul oradeanului
Bolojan nu se ştie vinovat de preţul facturii la încălzire