Prefectul, luat la întrebări de micii lăzăriști

elevi-lazar-la-prefectura-bihor-3

Vineri, am fost ghid turistic pentru elevii clasei a V-a de la Liceul Aurel Lazăr. Alături de profesoara lor – Iulia Nuți – le-am făcut un tur al Centrului Istoric orădean, pentru a-i familiariza cu istoria orașului.

Am început cu Sinagoga ortodoxă de pe strada Mihai Viteazu – aflată la 5 minute de mers pe jos de Liceul Lăzăr. Micuții lăzăriști nu erau ei prea familiarizați cu noțiunea de ”sinagogă” sau ”evreu”, dar i-am pus în temă rapid, amintindu-le că Iisus a fost evreu.

Apoi le-am arătat palatul Ullman, aflat în imediata apropiere a sinagogii, peste drum de Parcul 1 Decembrie. Palatul a fost construit tot de un evreu: Ullman Sandor – fiul lui Izidor Ullman – în urmă cu circa 100 de ani. Palatul a fost însă martorul izgonirii evreilor din Oradea, în timpul stăpânii horthyste (1940-1944). Cu astă ocazie, elevii au aflat de la mine despre legenda stafiile care bântuiesc și azi palatul…

Povestea i-a captivat, desigur, astfel că au vrut să dea buzna în palat. Cu greu le-am îndreptat apoi atenția spre altceva.

Spectacol la Prefectură

Palatul Vulturul Negru, Casa Iosif Vulcan, Casa Aurel Lazăr, Mănăstirea Ursulinelor și Băile Rimanoczy (actualul restaurant Oradea) au fost incluse în turul Centrului. Dar cel mai mult le-a plăcut la Prefectură-Consiliul Județean. Elevii au invadat sala mare unde se țin ședințele Consiliului Județean și ale Prefecturii.

Băieții au alergat într-un suflet spre prezidiu, unde au început să butoneze rapid la microfoane. ”Să nu mai fie teme!”. ”Fără teste!”. Au fost ”propunerile legislative” lansate de la prezidiu, iar școlărițele, în rol de consilieri județeni, au aprobat instantaneu.

Un moment hilar a fost acela când directorul juridic al Prefecturii, Alice Lupeș, i-a întrebat pe elevi dacă știu cine este primul-ministru al României. ”Traian Băsescu!”, s-a răspuns prompt de la prezidiu. 🙂 Elevii au fost încântați să stea la masa de ședințe de unde se conduce Bihorul, iar microfoanele dotate cu led-uri și difuzoare au fost ”jucăria” preferată a acestora.

După sala mare, micii lăzăriști i-au făcut o vizită surpriză și prefectului Gavrilă Ghilea. Acesta s-a pomenit în biroul său cu 16 elevi entuziasmați de locul unde au ajuns, gălăgioși și plini de întrebări trăznite. La un moment dat, prefectului i s-a cerut să dea o lege prin care să fie scutiți de teme de casă și teste. Când Ghilea i-a întrebat din ce ar vrea ei, totuși, să dea admiterea la liceu, s-a trezit cu răspunsuri din partea băieților, precum: ”Din fotbal!”, ”lovituri libere și driblinguri”. Iar la facultate? ”Din penalty-uri!”. Prefectul i-a atenționat, totuși, pe școlarii lăzăriști, că dacă vor să ajungă să lucreze într-un birou precum cel al prefectului, trebuie să fie buni și la învățătură, nu doar la fotbal.

Elevii au observat rapit și telefonul cu fir scurt din biroul prefectului, marca cu stema națională a României. Gavrilă Ghilea le-a explicat că de la acel telefon vorbește cu Guvernul și că nu este nevoie să formeze niciun număr de telefon. Elevii au fost curioși dacă poate vorbi și cu Traian Băsescu sau Elena Udrea, când și ce vorbește prefectul cu aceștia. Dacă nu cumva îi sună în toiul nopții sau dacă-i sună doar ca să-i întrebe ce mai fac. 🙂

După prefect, a fost vizitată și Adelina Coste – subprefect. Aici, rând pe rând, elevii s-au fotografiat la masa de lucru a subprefectului, băieții fiind atenționați de Adelina Coste să fie galanți și să le dea prioritate fetelor.

Fascinați de Penitenciar!

Din clădirea Prefecturii, lăzăriștii au putut vedea o parte din clădirea Penitenciarului. Drept urmare, directorul Cancelariei prefectului, Mirona Olteanu, profesoara Iulia Nuți și ghidul Călin Corpaș au trebuit să răspundă la tot felul de întrebări despre deținuți și viața în închisoare.

Inutil să spun că o întrebare care s-a auzit frecvent a fost: ”Când vizităm Penitenciarul?”.

Școlarii și-au încheiat săptămâna ”Școala altfel” cu o altă activitate care i-a bucurat. Au vizitat Turnul Primăriei. Și nu s-au mulțumit cu primul sau al doilea nivel, ci au ținut neapărat să ajungă în vârful turnului. Acolo s-au uitat, cu și fără binoclu, la frumoasele peisaje citadine oferite de frumoasa Oradie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *