Luptă istorică pentru Primărie: “Bismarck von Alesd” vs. “Rimler cel Nou”

Oradea de la inceputul sec XX

Candidaţii la Primăria Oradiei se lipesc bine la titulaturi cu damf istoric. Desigur, aceste “titluri” vin mai degrabă să ironizeze portretul candidatului, chiar dacă pe alocuri poate să-i şi folosească. Iată-i:

Otto-von-BismarckÎn 2008, candidatul PNL, Ilie Bolojan a fost numit “Bismarck von Alesd“. La patru ani după, rămâne de văzut dacă “Bismarck“, care între timp şi-a făcut buletin de Oradea, a rămas în sufletul orădenilor.

În 2012, candidatul PDL, Mihai Groza şi-a primit deja titulatura de Groza al II-lea, dat fiind faptul că atentează pentru a doua oară la Primăria Oradiei. Aceasta după ce vreme de trei ani a stat la cutie, în confortabilul post de director la Hidroelectrica Oradea.

rimler karoly

În fine, iată că mai avem unul nou sub soare: Cseke Attila, nominalizat oficial, sâmbătă, de colegii din UDMR, drept contracandidat al lui Bolojan la Primărie. Udemeriştii i-au găsit rapid lui Cseke o rădăcină istorică de la care să se înalţe. Orădenilor li se sugerează să-l voteze pe Cseke, care ar fi urmaşul lui Rimler Karoly – primarul maghiar care a condus Oradea, pe atunci Nagyvarad, între anii 1901 şi 1919. Cum în vremea lui Rimler Oradea a prosperat, s-a introdus tramvaiul electric şi oraşul şi-a definitivat stilul arhitectural, ni se induce în subconştient că avându-l primar pe Cseke Oradea ar putea reveni la gloria din vremurile Imperiului Austro-Ungar.

De aceea, mă încumet să-l “ung” pe Cseke în rolul lui “Rimler cel Nou“. 🙂

Rămâne de văzut dacă muşchii mai tineri ai lui “Rimler cel Nou” vor fi mai viguroşi decât cei ai lui “Bismarck von Alesd“, peste care au trecut anii, vizibil…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *