Borbely vrea cianuri dar susţine că nu e încă 100% convins

Borbely Laszlo

Prezent la Oradea în urmă cu câteva zile, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a făcut şi o serie de precizări cu privire la proiectul de exploatare a aurului prin cianuri, dorit de RMGC la Roşia Montană. O comisie din Ministerul Mediului – colectivul de analiză tehnică (CAT) – evaluează şi acum cererea RMGC de emitere a avizului de mediu, depusă la minister încă din 2004.

L-am întrebat pe ministrul Borbely când se va cunoaşte decizia CAT. Adică dacă proiectul RMGC va primi sau nu avizul de mediu. „O problemă pe care trebuie s-o rezolvăm este devierea unui râu, prin Hotărâre de Guvern”, a spus Borbely, care a precizat că avizul nu va fi emis dacă nu este „convins 100% că proiectul respectă cerinţele impuse în Uniunea Europeană”.

Însă tot Borbely a indicat că asemenea mine de aur funcţionează deja în Suedia şi Finlanda. Borbely Laszlo a mai ţinut să precizeze că cianura din iazul de decantare va fi foarte mică. Semn că ministrul pare a înclina în favoarea proiectului RMGC. De aceea, un aviz favorbil de mediu pentru proiect nu ar trebui să mire pe nimeni, dat fiind atitudinea UDMR din ultima vreme.

Întrebat totuşi în ce procent a ajuns să fie convins de proiectul RMGC, Borbely a spus că încă nu a ajuns la 100%.

Academia Romana despre proiectul Rosia Montana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *