UDMR si Tokes – de 15 Martie, fiecare pe limba lui

15 martie 2012 oradea ziua maghiarilor

Forţele politice reprezentative pentru comunitatea maghiară din România au ţinut manifestaţii separate, de 15 Martie -Ziua maghiarilor de pretutindeni. La ora 15, câteva sute de persoane s-au adunat în jurul statuii paşoptistului maghiar Szacsvay Imre, din Parcul Libertăţii. Europarlamentarul Tokes Laszlo a vorbit la reuniunea patriotică maghiară, de la ora 15. Tokes a criticat UDMR, afirmând că Uniunea a decis să nu se amestece cu alţii la sărbătorea naţională, spunând că această atitudine îi aduce aminte de vremuri apuse. De altfel, a arătat Tokes, şi în Ungaria premierul Orban Viktor a sărbătorit separat de liderul socialiştilor, Gyurcsany Ferenc. „Cum să sărbătorească împreună un revoluţionar (Orban – n.r.) cu un anti-revoluţionar (Gyurcsany – n.r.)?”, a întrebat Tokes. În discursul său, Tokes a făcut o paralelă între poezia lui Petofi – „Talpra, magyar!” şi „Deşteaptă-te, române!”. De asemenea, fostul episcop Tokes Laszlo şi-a adus aminte că pe 16 decembrie 1989, majoritatea timişorenilor adunaţi în faţa casei lui erau români.

szabo odon husar - 15 martie 2012 oradea ziua maghiarilor

Realizările UDMR

Manifestarea UDMR de 15 Martie a început la ora 17.30 și a adunat sute de cetăţeni în jurul statuii lui Szacsvay. Liderii UDMR şi-au trecut în cont realizări palpabile pentru comunitatea maghiară din Oradea şi Bihor. Dacă liderul Kiss Alexandru a făcut doar referiri voalate la „partide create artificial din Ungaria pentru a ne face rău”, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a fost mai direct. Într-un discurs înflăcărat, Szabo a afirmat că adversarii săi politici „spun că vor unitate, dar de fapt nu fac nimic”. „Deşi clamează binele naţiunii, binele se face prin acţiuni concrete, nu prin declaraţii de presă”, a declarat Szabo. Liderul UDMR a punctat şi în continuare, făcând referire la unii fluturaşi distribuiţi prin oraş, în care liderilor UDMR le erau pictate pe faţă mustaţă şi barbişon. „Pentru ce sunt eu batjocorit? Pentru că am reuşit Teatrul Maghiar Szigligeti sau pentru că se renovează Cetatea Oradea? Ori pentru renovarea Liceului Reformat Lorantffy?”, au fost întrebările care au răsunat din Parcul Libertăţii, aseară.

Înainte de evenimentul de la statuia lui Szacsvay, reprezentanţii UDMR au depus coroane de flori la statuia paşoptistului român Nicolae Bălcescu, alături de partidele politice românești și de reprezentanții instituțiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *