UDMR, pe urmele lui Tokes. PDL procedează „curbeşte”, salivând cu gândul la ciolan.

PDL - UDMRPentru că se apropie campania electorală locală şi deoarece le e teamă că şi-ar putea pierde privilegiile, dacă Tokes îi convinge pe etnicii  maghiari să-l voteze, politicienii de la UDMR s-au gândit că e cazul să se radicalizeze şi ei, niţel. Aşa se explică faptul că în ultima şedinţă a Consiliului Local, de miercuri, UDMR a băgat la înaintare un proiect prin care municipalitatea orădeană trecea la inscripţionarea străzilor atât în limba română, cât şi în maghiară. Orice stradă, mică-mare, primea dublă-ntrebuinţare… lingvistică!

Ungurii au încercat marea cu sarea, pentru că primarul le-a întors spatele, cerându-le consilierilor locali să respingă proiectul. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că aleşii PNL şi PSD au votat toţi pentru respingerea propunerii UDMR. Interesant, dintre consilierii maghiari, unul, Fleisz, s-a abţinut. Cel mai curveşte a jucat, însă, PDL, demonstrând încă o dată de ce politica e „curbă”. Doi consilieri PDL – Petruţ şi Lepădatu – au fost pentru respingerea propunerii UDMR, iar alţi patru – Corcheş, Cristi Ile, Claudiu Popa şi Caciora – s-au abţinut!

De ce s-au abţinut? Deoarece, ştiind că oricum proiectul nu va trece, aceşti patru corifei portocalii s-au gândit că e bine să le tragă cu ochiul „colejilor” din UDMR, că ei nu se opun din „sztart” la propunerea lor poliglotă. Semn că PDL deja se sufocă în Opoziţie şi caută să exploateze orice fisură în alianţa PNL-PSD-UDMR, pentru a-i lua din nou la braţ pe maghiari, într-o eventuală coaliţie de guvernare locală, din iunie încolo, după alegerile locale. Aşa, ar ajunge iar la ciolan, unde au fost până în 2008. Ce-i drept, se vede treaba că şi Bolojan a prins drag de ciolan şi cred că e-n stare să muşte pe oricine ar vrea să-l deposedeze de preaiubitul trofeu ciolănesc, pe care-l păzeşte cu străşnicie lângă Turnul Primăriei – un fel de Sfânt Graal al politicii locale.

Cristian Ile si Dorin CorchesL-am întrebat pe consilierul local Dorin Corcheş, care e şi preşedinte PDL Oradea, de ce a votat cum a votat. Iată ce mi-a răspuns onorabilul: „E un subiect care nu cred că merită foarte multă atenţie. N-am făcut o analiză personală în ce măsură e de impact un astfel de proiect”, mi-a spus distinsul nostru tânăr politician. Aţi priceput, da?

Citiţi ce a scris Bihor Online pe acest subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *