Saturn, ca o rățușcă pe apă!

saturn

Nu știu dacă voi știați, dar eu acum am aflat (ca și-n bancul cu Mihai Viteazul). De câțiva ani interesul pentru astronomie îmi crește și descrește la loc. Și apoi crește iarăși. După cum puteți observa, probabil, și prin intermediul postărilor de pe blogul de față. În atari condiții, bănuiesc că v-ați prins în ce ape mă scald acum. Pentru că, despre astronomie scriind va fi vorba implicit de apă. Într-un mod ciudat!

Navigând eu pe felurite site-uri, precum www.space.com, am aflat despre o planetă din afara sistemului nostru solar, ce are densitatea de patru ori mai mică decât cea a apei. Planeta se numește HAT-P-1, gravitează extrem de aproape de soarele ei, are jumătate din masa lui Jupiter și, dacă ai găsi o cadă îndeajuns de mare pentru a așeza această planetă în apă, ar pluti fără să se scufunde câtuși de puțin! Uluitor, nu? Ar pluti ca un dop de plută pe apă!!

hat-p-1 puffy cork planet

Ok. Faza și mai tare e că, abia după ce am aflat de această planetă hiper-ultra-ușoară planetă cu nume de robot, am aflat și despre Saturn. Celebra Saturn – a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din sistemul nostru solar. Ei bine, planeta Saturn s-ar comporta și ea ca o rățușcă pe apă dacă, prin absurd, i-am găsi o piscină în care să se bălăcească! Aceasta deoarece Saturn este un uriaș gazos, cu densitatea mai mică decât cea a apei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *