PSD, umbrit de PNL, în „familia” USL Bihor

psd bihor se simte inconfortabil in uslPentru PSD Bihor, participarea în Uniunea Social Liberală (USL) – devenită obligatorie şi în Bihor, prin voinţa lui Victor Ponta şi Crin Antonescu – nu poate fi una prea plăcută. Dimpotrivă, nu cred că greşesc când spun că unii pesedişti bihoreni – precum Ioan Mang – se simt de-a dreptul inconfortabil în USL. Un efect imediat al acestei Uniuni asupra filialei PSD Bihor e acela că, în premieră, nu va avea un candidat propriu pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, respectiv a Primăriei Oradea. În numele pesediştilor, pentru câştigarea celor mai importante funcţii în judeţ vor candida doi liberali, Popa şi Bolojan! Adică taman adversarii ideologici ai social-democraţilor.

Senatorul Ioan Mang a digerat cu greu preferinţa conducerii centrale a USL pentru Cornel Popa, dat fiind faptul că şi pe liderul PSD Bihor îl atrăgea o candidatură la şefia Consiliului Judeţean. Mai ales cu o construcţie politică aşa masivă în spate, cum e USL. Chiar dacă înţepăturile între Ioan Mang şi Cornel Popa au dispărut deja de o jumătate de an, USL Bihor continuă să dea impresia că fiecare partid îşi vede de treaba lui, ignorându-şi aliaţii.

mangÎn perioada următoare, PSD, PNL şi PC Bihor vor trebui să se înţeleagă asupra listei comune a USL Bihor pentru Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea. Pentru această listă, PSD aşteaptă o paritate. Mai mult, pentru că PNL va avea candidaţii uninominali, PSD se aşteaptă acum ca prima poziţie, atât de pe lista de consilieri pentru CJ, cât şi pentru Consiliul Local, să fie ocupată de un pesedist.

Bătălia din judeţ

Un alt semn de întrebare pentru USL e ce se va întâmpla în comunele unde cele două partide vor trebui să se concureze pentru a obţine primăria. Şi sunt destule comune unde rivalitatea dintre PNL şi PSD e prea mare pentru a fi temperată de USL-ul impus de la Centru. Mai ales că pentru PSD e esenţial să nu piardă primăriile, şi aşa destul de puţine, pe care le are.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *