Baumgardner – Red Bull, salt din spatiu

Red Bull Stratos - Manned one flight

Felix Baumgardner reuşeşte un salt din spatiu, de la 21,800 m altitudine, în cadrul proiectui Red Bull Stratos. Baumgardner (42 de ani) a coborât din spatiu cu o viteza de 600 km/h, trecând prin temperaturi de – 60 grade Celsius, informeaza Red Bull.

Acest salt este un test reusit in cadrul proiectului Red Bull Stratos, prin care se urmareste realizarea „marii sarituri de la marginea Spatiului”. Sportivul Baumgardner si-a croit primul drum catre spatiu intr-o capsula atasata unui balon gigant cu helium.

Vă redau în continuare din informaţiile furnizate de Red Bull:

La 9:50 a.m., Felix Baumgartner a aterizat cu parasuta in siguranta in desertul New Mexico, la aproape 40 km departare de Roswell, imbracat in costumul spatial special realizat pentru a face fata conditiilor din Spatiu. Cu 1 ora si 40 de minute inainte, atletul de sporturi extreme din Austria a fost urcat din Roswell intr-o capsula spatiala atasata unui balon imens cu helium de 50 metri, urcand la o altitudine de aproximativ 22,000 metri.

Red Bull Stratos - Manned one flight

Obiectivul acestei expeditii in spatiu a fost acela de a depasi asa numita „linie a lui Armstrong” si sa se faca teste in conditii reale pentru prima data. Aceasta este zona aerospatiala unde limitele Pamantului, precum si legile fizice dispar. Este o zona ostila pentru corpul uman. Aici lichidele incep sa se evapore si temperaturile scad la -60 grade Celsius. Oamenii nu ar putea supravietui in aceasta zona fara un costum presurizat care sa ii protejeze de forta depresurizarii si lipsa oxigenului. Pentru a ajunge acolo, Baumgartner a trebuit mai intai sa treaca printr-o alta „zona a mortii”, aceasta fiind mai aproape de Pamant. Pe parcursul primilor 300 de metri de ascensiune, pentru parasutist nu a existat nicio sansa de scapare in cazul unei defectiuni tehnice pentru ca nu ar fi fost suficient timp pentru a deschide capsula sau parasuta.

Ascensiunea si iesirea din capsula au mers conform planului. Baumgartner s-a intors pe Pamant cu o viteza de aproximativ 600 km/h. Mai tarziu a afirmat ca cea mai dificila parte a fost frigul extrem de dur. „Abia imi puteam misca mainile. Va trebui sa mai lucram putin la acest aspect”, a spus Baumgartner. De asemenea, austriacul a mai adaugat faptul ca trebuie sa se obisnuiasca si cu dimensiunile extraordinare din spatiu. „Am vrut sa deschid parasuta dupa ce coborasem de ceva vreme, insa am vazut pe altimetru ca inca ma aflam la 15,000 metri altitudine”.

Red Bull Stratos - Manned one flight

Chiar daca a fost doar o saritura de teste, pentru viitoarea saritura de la 37 de kilometri altitudine, Baumgartner tot a reusit sa se inscrie in Cartea Recordurilor. A devenit a treia persoana care a sarit de la aceasta altitudine si a supravietuit. Singurele persoane care au ajuns la o altitudine mai mare a fost rusul Eugene Andreev si americanul Jisep Kittinger, ambii realizand sariturile in 1960. Kittinger, o adevarata legenda, acum in varsta de 83 de ani, este mentorul lui Felix Baumgartner in proiectul Red Bull Stratos. Kittinger face parte din echipa de experti de aproape 100 de profesionisti de top din domeniul aerospatial, stiinta si medicina.

Directorul Tehnic, Art Thompson, a fost implicat in constructia primului bombardier invizibil pentru radar si directorul medical, dr. Jon Clark, care a servit ca medic pentru mai multe echipe care au zburat in spatiu.

Red Bull Stratos - Manned one flight

Testul a demonstrat nu numai ca sistemul capsulei a functionat perfect, conform planului, insa si balonul a fost in parametri, dupa afirmatia lui Ed Coca. Gigantul delicat, care a fost umflat cu 14,000 metri cubi de helium, a fost dezumflat controlat, la o altitudine de 30,000 kilometri.

Capsula in care Baumgartner a urcat a fost detasata cu un dispozitiv exploziv de balonul care a coborat cu ajutorul unei parasute pe pamant si a aterizat in siguranta in desert. „Acest test reprezinta motivatia perfecta pentru echipa pentru face urmatorii pasi”, a spus Baumgartner. Conditiile meteo in desertul New Mexico vor fi un pic nefavorabile (cu mult vant) in urmatoarele saptamani, astfel incat va fi imposibil sa se faca un nou test. Dupa ce aceasta perioada nefavorabila va trece, se va mai face un test de la o altitudine de 27,000 metri inainte ca Baumgartner sa depaseasca recordurile propuse.

Fotografii pentru uz editorial: Joerg Mitter, Predrag Vuckovic, Christian Pondella, Stefan Stau, Jay Nemeth.

PS: faină reclamă pentru Red Bull, nu-i aşa? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *