UDMR simte miros de sange. Posibil duel Cseke vs Bolojan!

kiss csekeÎn ciuda atacurilor repetate venite dinspre gruparea coagulată în jurul lui Tokes Laszlo, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România pare să aibă un culoar electoral favorabil. Cel puţin în Bihor, unde 25% dintre bihoreni sunt de etnie maghiară, reprezentând bazinul electoral al UDMR. Decizia Guvernului Boc, ca scrutinul pentru primar să aibă loc într-un singur tur de scrutin avantajează UDMR şi la Oradea. De aceea, în premieră, maghiarii ar putea intra serios în cursa pentru funcţia de primar. Kiss l-ar pregăti pe Cseke!
Până acum, liderul Kiss Alexandru avea rolul păpuşarului politic, obişnuit să facă jocurile în an electoral, pentru o alianţă cu PNL sau PDL. Beneficiind de sprijinul UDMR, candidatul român din partidul cu care bătea palma Kiss, ajungea primar. Iar Biro Rozalia devenea, în mod obligatoriu, viceprimar. Aşa a fost în 2004 şi în 2008.
Iată însă că acum acelaşi Kiss l-ar putea propulsa drept candidat pe Cseke Attila. Cu o imagine bună, aceea a omului care cât a fost ministru a trimis dinspre Bucureşti bănet serios către spitalele bihorene, Cseke ar putea atenta la scaunul primarului Bolojan. Deşi azi este aliat cu UDMR, Bolojan nu are o relaţie strălucită cu politicienii maghiari, care ştiu că întotdeauna au o alternativă românească, azi PDL, pentru a rămâne la Putere în Oradea.
De aceea, dacă-l va nominaliza pe Cseke drept candidat, UDMR va arăta că ţinteşte şefia Primăriei. Invers, dacă va miza tot pe Biro, UDMR va da de înţeles că nu-şi doreşte să-l bată pe Bolojan.
Un cuvânt vor avea de spus şi sondajele de opinie, din perioada imediat următoare.
KISS vs. TIRLE vs. POPA!?
cornel-popaDincolo, la Consiliul Judeţean, Kiss ar putea să-şi mai acorde singur încă o şansă. E decizia sa exclusivă de a stabili candidatul UDMR pentru preşedinţia CJ Bihor. După ce în 2008 a pierdut în faţa lui Radu Ţîrle, acum Kiss ar concura tot cu acesta, reconvertit la PDL. Şi tot într-un singur tur de scrutin.
Însă, aşa cum în 2008 Kiss s-a luptat cu Seremi (PDL), dar a câştigat candidatul PNL (Radu Ţîrle), s-ar putea ca istoria să se repede. Numai că acum Ţîrle ar putea juca rolul lui Seremi, iar senatorul Cornel Popa cel al lui Radu Ţîrle, de acum patru ani.
Multe depind însă şi de felul în care românii se vor mobiliza la vot, în luna iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *