Dilema PDL. Sau greu la deal cu candidatul la Oradea…

semn-de-intrebare pdlCum alegerile comasate s-au decomasat, prin voia Curtii Constitutionale, portocaliii bihoreni s-au trezit ca trebuie sa-si faca temele pentru Primaria Oradea in primul semestru al anului, nu in al doilea, asa cum probabil ca sperau. Batalia versus Bolojan va avea loc in prima duminica din luna iunie si, la ce prestatie a avut PDL Oradea in acesti ani de opozitie locala, nu le va fi deloc usor oamenilor lui Seremi, Corches&Co sa-si gaseasca candidatul ideal.

La ora asta, sunt vehiculate trei nume, confirmate si de presedintele PDL Bihor, Seremi. E vorba despre Lucian Silaghi, Calin Mocan si Mihai Groza.

lucian silaghi sursa: ebihoreanul.roSilaghi e un fost prefect de Bihor, iar in ultimii ani a fost manager general la Teatrul de Stat Oradea. De acolo, Silaghi a fost indepartat de coalitia PNL-UDMR-PSD, deoarece a trebuit sa-i faca loc preferatului coalitiei, actorul si consilierul local PNL, Daniel Vulcu.  La randul sau, Silaghi fusese sustinut in functie, ani de zile, de catre PDL. Silaghi a plecat cu scandal de la Teatru, acuzandu-i pe cei ce fac jocurile in Consiliul Judetean ca i-au organizat o evaluare ilegala, pentru a scapa de el.

Azi, Silaghi e director la Directia Judeteana de Cultura – din subordinea Ministerului Culturii. Si acolo, Silaghi a fost numit cu sprijinul politic al PDL.

calin mocan

Calin Mocan e un etern june al filialei PDL Bihor. Rand pe rand, el a fost promovat de Seremi pe un post caldut la Consiliul Judetean. Apoi a fost facut director la Agentia de Protectie a Mediului, iar acum e comisar-sef la Garda de Mediu Bihor. De numele lui Mocan se leaga si scandalul putorilor care-i ineaca vara pe oradenii din Iosia si Rogerius – putorile de la ferma de pori de la Palota si cele de la Zaharul.

mihai groza

In fine, Mihai Groza e fostul viceprimar al ex-primarului Petru Filip. Groza a fost si primar interimar, dupa plecarea lui Filip la Parlamentul European si pana la alegerea lui Bolojan ca primar. Adica in perioada decembrie 2007-iunie 2008. Pe fondul unei campanii electorale urate duse de PDL impotriva lui Bolojan, candidatul Groza a obtinut la alegerile din iunie 2008 20,5% din voturi, in timp ce Bolojan a fost ales in mod surprinzator chiar din primul tur de scrutin, cu 50,3% din sufragii. Ulterior, Groza a candidat si la Senat, castigand in Colegiul senatorial 4 Oradea, cu 26,6%. Insa, cu toate ca a castigat cursa electorala, Groza nu a ajuns senator, din cauza ciudatului sistem electorala. “Morisca” electorala gandita de Guvernul Tariceanu l-a propulsat senator pe cel de pe locul 4 – pesedistul Ioan Mang. In cele din urma, Groza s-a multumit cu un post foarte bun – director la Hidroelectrica, pe Bihor.

Dintre cei trei, doar Calin Mocan a declarat pe fata ca isi doreste nominalizarea ca si candidat. Silaghi spune ca e onorat, dar asteapta, in timp ce Groza parca nici n-ar vrea sa stie de asa ceva. Parca… Detalii pe bihon.ro.

La un moment dat, pentru Primaria Oradea se mai vehicula numele lui Vasile Blaga – azi presedinte al Senatului. Pare-se insa ca Blaga a refuzat oferta locala. De asemenea, in carti mai era si Ioan Mihaiu – seful Finantelor Bihor. S-a vorbit si despre subprefecta Adelina Coste, dar aceasta tinteste un loc in Parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *