Rosia Montana, bomba care ticăie

cianura omoaraPreşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, ia atitudine publică împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Rosia Montana. Într-o declaraţie politică recentă, Popa demontează argumentele exploatatorilor de la RMGC, arătând că haldele de steril vor conţine „substanţe potenţial primejdioase pentru mediu şi oameni”. Acestea, arată Popa, „nu se pot izola complet, riscul scurgerilor acide menţinându-se într-un orizont mult mai mare de timp decât cel prevăzut pentru exploatarea şi închiderea lucrărilor miniere la Roşia Montană”.
cornel popa
SĂNĂTATEA ÎNAINTEA BANILOR
Chiar în debutul declaraţiei sale, parlamentarul arată că „am lăsat să treacă pe lângă noi o temă de interes naţional, faptul că proiectul de exploatare de la  Rosia Montana a intrat în linie dreaptă”. Liderul PNL Bihor consideră „extrem de grav faptul că preşedintele României, Traian Băsescu, girează acest pericol nefast pentru Apuseni şi pentru noi toţi, punând mai presus decât sănătatea şi siguranţa oamenilor interesul strict pecuniar”. De altfel, Popa caracterizează proiectul RMGC ca fiind „o bomba cu ceas”.
basescu lingaul pentru lingouriCornel Popa afirmă în declaraţia sa că a participat la Oradea, la dezbaterea „Protecția Mediului la  Rosia Montana”, organizat de Departamentul de Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului şi că subscrie „alături de participanții la acest eveniment”, la Declarația prof.univ.dr.ing Cornel Domuţa, „prin care ne exprimăm public împotriva exploatării RMGC de la  Rosia Montana”.
Cornel Popa afirmă necesitatea întreprinderii cât mai multor eforturi pentru a se evita o „catastrofă ecologică în Apuseni”. „De aceea, fac un apel la societatea civilă să înţeleagă faptul că mai important decât un loc de muncă promis astăzi în cadrul exploatării este sănătatea şi siguranţa oamenilor din zonă. Mi-e teamă că vor înţelege asta pe pielea lor, peste câţiva ani, cei care astăzi abia aşteaptă să lucreze acolo”, declară parlamentarul, care cere Guvernului „să gândească un plan de creare a locurilor de muncă în zonă şi de dezvoltare economică, decât să-i împingă pe oameni în braţele exploatatorilor care vor folosi cianuri, adevărate pericole pentru apele subterane prin iazul de decantare,  pentru floră şi faună, pentru aer şi reabilitarea mediului post-exploatare”.
salvati rosia montana
PERICOL PENTRU TOT ARDEALUL
Parlamentarul PNL respinge argumentele RMGC referitoare la siguranţa exploatării aurului utilizând tehnologia cu cianură: „Nicio tehnică disponibilă în prezent nu poate oferi siguranţă deplină. Conform informaţiilor RMGC, sterilul procesat cu cianură urmează a fi depus într-un iaz uriaş de decantare, după neutralizarea cianurii. Apele din acest iaz nu pot fi perfect izolate de mediul înconjurător, infiltraţiile afectând inevitabil apele subterane care la rândul lor vor polua bazinul hidrografic din aval. Nici haldele de steril rezultate, conţinând substanţe potenţial primejdioase pentru mediu şi oameni, nu se pot izola complet, riscul scurgerilor acide menţinându-se într-un orizont mult mai mare de timp decât cel prevăzut pentru exploatarea şi închiderea lucrărilor miniere la Roşia Montană. Suma de garanţie prevăzută nu are cum să acopere costurile datorate afectării mediului pe intervale de timp de ordinul mai multor decenii”. De aceea, senatorul consideră că pentru interesul public este mult mai profitabil ca zăcămintele valoroase de la Rosia Montana să fie păstrate până când tehnologiile de extracţie vor fi îndeajuns de avansate pentru a nu constitui o ameninţare pentru mediu şi oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *