UPDATE: Până la urmă Obama l-a primit pe Băsescu…

basescu-obama

Rectific postarea anterioară. Până la urmă Obama s-a întâlnit cu Băsescu în Biroul Oval, discutând cu acesta 25-30 de minute, după cum scrie Mediafax. Așadar, rectific, chiar dacă și postarea anterioară pleca tot de la o știre Mediafax. Care Mediafax nu făcea altceva decât să transmită mai departe incertitudinea delegației diplomatice române plecată la Washington DC. Dincolo de succesul lui Băsescu, nu sunt deloc convins că e un succes pentru România. Sunt curios cât din discuția celor doi conducători a fost cu presa de față și cât a fost în spatele ușilor închise. E un detaliu care contează. Apoi, o jumătate de oră de discuții nu mi se pare o eternitate. Dimpotrivă. Doi aliați ar avea să-și spună mai multe, în mod normal. Asta, desigur, dacă se respectă reciproc.

Nu știu însă dacă e cazul și aici, din moment ce ni s-a transmis că în programul oficial al președintelui american pentru ziua în care Băsescu se afla la Casa Albă, nu figura nicio întâlnire cu Băsescu. Dimpotrivă, l-a trimis pe vicepreședintele Joe Biden să-l asculte pe șeful de stat român.

Și, până la urmă, mi se pare complet anormal ca o delegație diplomatică românească condusă chiar de președinte să plece în SUA și să nu fie în stare să comunice cu acuratețe poporului pe care-l reprezintă cu cine se vede acolo. La nivelul unui șef de stat, incertitudinea asta spune multe. Băsescu și oamenii lui nu au știut, pur și simplu, dacă-i va băga în seamă și Obama!  Altfel nu pot să-mi explic de unde ambiguitatea asta cu privire la programul omului de la Cotroceni.  Nu mi-l imaginez pe Sarkozy, Berlusconi sau pe oricare alt lider din UE să meargă așa la Washington, sub imperiul lui ”to be or not to be”…

Însuși acest fapt spune multe și eu, ca român, mă simt jenat. Până la urmă, Obama avea obligația de a-l primi pe Băsescu. Dacă nu din respect pentru omul de stat Băsescu, măcar pentru ce reprezintă el: poporul român. Popor care cică e aliatul Americii. Și cred că poporul ăsta merită puțin mai mult respect. Și acasă, și peste hotare.

Ca să nu mai spun că acordul pentru scutul anti-rachetă ar trebui răsplătit de americani cu mai mult decât o strângere de mână și o poză cu strălucitul nostru conductor de la Cotroceni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *