La Consiliul Judeţean toată lumea este de acord că serviciile sociale trebuie externalizate. O dată ce vor fi externalizate aceste servicii către diverse ONG-uri sau fundaţii, CJ Bihor speră că aceste organisme vor prelua nu doar serviciile sociale, pe care DGASPC Bihor ar trebui să plătească mai puţin decât o face acum, când lucrează în regim propriu.
Conducerea judeţului speră că ONG-urile şi fundaţiile către care se va externaliza va prelua şi personalul DGASPC, ce lucrează azi în cele 21 de centre care sunt în discuţie. Gândirea „judeţenilor” s-ar putea să nu se potrivească însă cu cea a ONG-urilor ce vor câştiga licitaţiile. Aceasta deoarece DGASPC Bihor nu a putut introduce în caietele de sarcini obligaţia acestora de a-i prelua pe angajaţii Direcţiei. Acest aspect a fost recunoscut atât de preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, cât şi de noul director general al DGASPC, Călin Puia. În cauză sunt 449 de angajaţi ai Direcţiei, cu care se cheltuie lunar circa 700.000 de lei noi.
Directorul DGASPC a informat că din 2 august au început să apară pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţurile privind organizarea de licitaţii pentru externalizarea serviciilor sociale în centrele Direcţiei. Potrivit lui Puia, până pe 18 august, pe SEAP ar trebui să apară toate anunţurile pentru cele 21 de centre ce vor fi externalizate. „Până pe 6 octombrie se vor desfăşura licitaţiile. Va trebui să avem minimum trei ofertanţi”, a mai spus Puia. Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a opinat că preţul fundaţiilor acreditate care vor participa la licitaţii nu va trebui să fie mai mare de 80-85% din costul standard de azi. Cât despre salariile de la DGASPC, Călin Puia l-a contrazis pe Kiss, spunând că salariile sunt asigurate până în decembrie, inclusiv, dacă se va face o rectificare de buget de 36.000 de lei.
CHELTUIELI SERIOASE
Sunt 689 de asistaţi social în centrele DGASPC, ce deservesc 449 de salariaţi. Costul standard al serviciilor sociale din cele 21 de centre ale DGSPC se ridică la 1.779 lei/lună/asistat. În practică, cheltuiala medie per asistat în acest centre este de 1.791 lei/lună/asistat. Aşadar, cheltuielile cu asistaţii ating lunar suma de 1.234.163 lei noi. Cheltuielile cu personalul nu sunt nici ele deloc de neglijat. Ele se ridică la 695.773 lei noi/lună. Rămâne de văzut în ce măsuri ONG-urile ce vor prelua aceste centre vor apela sau nu la angajaţii DGASPC Bihor.