Adelina Coste, dama-subprefect!?

Adelina-CosteAdelina Coste e propunerea PDL Bihor pentru funcţia de subprefect de Bihor. Această decizie a fost luată de Biroul Permanent Judeţean al PDL Bihor, ne-a informat ieri preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi. „Ni s-a cerut să înaintăm o propunere, iar propunere, iar Adelina Coste e propunerea filialei PDL Bihor”, ne-a declarat ieri Seremi.  Dacă Guvernul o va şi numi subprefect, Coste va deveni prima femeie ce accede într-o asemenea poziţie în Bihor.

Se vrea competentă

Miercuri, în şedinţa de Guvern, ar putea fi validată propunerea PDL Bihor pentru funcţia de subprefect. Adelina Coste a declarat ieri pentru Jurnal bihorean că, dacă va fi numită, se vede în această funcţie ca un subprefect „în primul rând competent”. Deşi e sigură de competenţa sa, Adelina Coste a evitat să se compare cu cei ce au ocupat până acum demnitatea de subprefect.

Pe de altă parte, PDL se află într-o coaliţie cu UNPR şi UDMR, la nivel guvernamental. Ştefan Seremi spune însă că postul ar trebui să revină PDL. „S-a negociat o singură dată între partide şi nu cred că mai trebuie să se negocieze. Nu cred că UNPR e mai tare acuma decât a fost cândva. Consider că nu ar trebui să fie alte negocieri. Funcţia e pentru PDL, nu pentru altcineva. UDMR? Ce să facă ei? Nu sunt acum mai mulţi deputaţi UDMR decât au fost”, ne-a declarat Seremi. Săptămâna trecută, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, nu ne-a putut oferi un răspuns concludent vizavi de poziţia UDMR privind postul de subprefect. Totuşi, ca principiu, Szabo Odon a arătat că UDMR îşi doreşte să aibă vorbitori de limba maghiară în administraţie, la toate nivelurile. Cum, spune Szabo, Prefectura Bihor e neacoperită în prezent din această perspectivă lingvistică, UDMR-ului i-ar face cu ochiul această poziţie. Totuşi, din punct de vedere politic, există o problemă. În februarie, UDMR Bihor a denunţat protocolul local încheiat cu PDL, încheind o alianţă cu USL Bihor. Prin această alianţă, udemeriştii bihoreni au devenit adversarii portocaliilor lui Seremi. Astfel trebuie înţeleasă reacţia de respingere a liderului PDL Bihor la adresa UDMR, în declaraţia dată ieri pentru Jurnal bihorean.

Alegerile Guvernului

În trecut, UDMR a mai avut subprefecţi în Bihor, pe Todor Albert şi apoi pe Sarkady Zsolt. Acesta din urmă a fost mazilit de Guvern atunci când din doi subprefecţi a trebuit să rămână unul singur. Guvernul Boc l-a preferat pe Cristian Bitea, Sarkady trebuind să plece din Prefectură în iulie 2010. Desigur, până la urmă, UDMR i-a găsit lui Sarkady un post călduţ, de director administrativ la CJ Bihor. Însă nu numai UDMR, ci şi prefectul Gavrilă Ghilea au fost nemulţumiţi la acea vreme de decizia Palatului Victoria, prefectul declarând că a colaborat mai bine cu Sarkady decât a făcut-o cu Bitea. După acel moment, falia dintre subprefectul Bitea şi prefectul Ghilea s-a adâncit, conflictul culminând cu jignirile pe care Bitea i le-a adus prefectului pe blogul personal (blog.bitea.ro). În cele din urmă, Guvernul a tranşat problema, eliberându-l pe Bitea din funcţia de subprefect, săptămâna trecută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *