Legea otrăvită a lui Filip vine la Senat

petru filipSenatorul PSD Ioan Mang spune că legea care interzice universităţilor de stat să mai ofere locuri cu taxă nu va trece de Senatul României, care este cameră decizională. Iniţiată de senatorul Petru Filip şi deputatul Cătălin Croitoru, ambii PDL, legea a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor la finele lunii iunie. „E o prostie, nu are cum să treacă de Senat. Şi cei care au avut iniţiative au început deja să dea înapoi”, a afirmat liderul PSD Bihor, membru în comisia pentru Educaţie din Senat.

Premisa de la care pornesc cei doi iniţiatori este că învăţământul superior de stat este gratuit, ceea ce ar însemna că universităţile publice nu ar trebui să poată scoate la concurs şi locuri cu taxă. Expunerea de motive semnată de către cei doi politicieni arată că „actualele reglementări ale legii” pot afecta negativ universităţile particulare şi confesionale. „Dacă nu se asigură o autonomie organizatorică acestor universităţi, acestea sunt sortite să dispară”, argumentează cei doi.
Iniţiatori plătiţi de privaţi

Petru Filip este cadru universitar atât la stat, cât şi la privat. Potrivit declaraţiei sale de avere, completată pe 6 iunie 2011, Filip a încasat în ultimul an de la Universitatea din Oradea 42.315 lei. De la Universitatea Agora a primit 8.412 lei, iar de la Universitatea Dimitrie Cantemir Bucureşti a încasat alţi 15.657 lei noi în ultimul an.

catalin croitoru

La rândul său, deputatul PDL de Bucureşti, Cătălin Croitoru, este remunerat de Universitatea Creştină Dimitrie Cantemie, în două calităţi. În ultimul an, pentru activităţi didactice Croitoru a fost răsplătit de UCDC cu suma de 7.013 lei, iar din poziţia de consilier, deputatul PDL a încasat de la aceeaşi universitate alţi 15.756 lei.

Croitoru a rămas şi pe poziţia de delegat sindical al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), de unde a fost plătit în ultimul an cu 35.589 lei noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *