Sticky: Guvernul PDL-UDMR încurajează cianurile la Roşia Montană!

cianuri rosia montanaCezar Maroti, reprezentant al Mişcării Verzilor din Bihor, le-a vorbit ieri jurnaliştilor pe o temă ecologistă de interes major. Maroti s-a arătat îngrijorat că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a dat undă verde descărcării arheologice de la Roşia Montană. Această acţiune a ministrului vine în întâmpinarea proiectului minier de exploatare a aurului prin cianurizare. Cezar Maroti a concluzionat că, prin acţiunea ministrului, UDMR s-a raliat PDL în sprijinirea controversatului proiect minier al celor de la Gold Corporation.

Ieri, câteva zeci de persoane au protestat în Capitală împotriva acţiunii ministrului Kelemen, căruia i-au cerut demisia pentru aprobarea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic de la Roşia Montană. „Guvern plătit de moarte” şi „Luaţi voi cianura, noi vrem natura şi cultura” au fost mesajele afişate de protestatarii care au fluturat un tricolor. Maroti s-a raliat atitudinii protestatarilor şi a anunţat un alt protest pentru azi, la Cluj şi altul pentru vineri, la Sibiu. Cezar Maroti si Horea Vuscan

Verdele Cezar Maroti a arătat ieri că o rezolvare a problemei de la Roşia Montană ar fi armonizarea legislaţiei din România cu o rezoluţie emisă în 2010 de Parlamentul European, care cere interzicerea exploatărilor miniere cu cianuri peste tot în Europa. De asemenea. Cezar Maroti crede că zona Roşia Montană, unde sunt încă vestigii ale minelor romane, ar trebui inclusă în UNESCO World Heritage. Proiectul minier al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar putea fi stopat şi în acest mod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *