Ghilea l-a paşaportat pe Bitea

Cristian Bitea, in holul Prefecturii. sursa: cristianbitea.ro

Punţile de comunicare dintre prefectul Gavrilă Ghilea şi subprefectul Cristian Bitea sunt rupte definitiv. Ultima măsură luată de prefect arată perfect felul în care cei doi nu se mai înţeleg sub nicio formă.

Văzându-l ca pe un ghimpe mai degrabă decât ca pe un coleg, Ghilea i-a schimbat subprefectului atribuţiile, luându-i lui Bitea de sub mână Serviciul Juridic şi dându-i, în schimb, Serviciul Paşapoarte şi Serviciul Permise şi Înmatriculări. Adică două compartimente unde Bitea nu prea are ce să facă. Serviciul Juridic e compartimentul-vedetă al Prefecturii, această instituţie având pârghii juridice importante asupra administraţiilor publice locale. Printre acestea, avizul de legalitate pe care trebuie să-l obţină de la Prefectură toate actele primăriilor, car şi cele ale Consiliului Judeţean. Prin comparaţie, Serviciul Paşapoarte şi Serviciul Permise şi Înmatriculări sunt două servicii care, deşi sunt în subordinea Prefecturii, nu comportă intervenţii de la nivelul prefectului sau subprefectului.

Astfel stând lucrurile, Bitea s-a arătat ofensat de decizia prefectului Ghilea, prin care i s-a luat orice putere decizională în Prefectură. Cristian Bitea s-a plâns ministrului Traian Igaş, aşteptând acum ca şeful MAI să intervină, într-un fel sau altul. Între timp, săptămâna trecută în Prefectura Bihor a fost secretarul de stat Mihai Capră. Acesta s-a afişat la conferinţa de presă alături de prefectul Ghilea. Subprefectul nu a fost prezent.

Ghilea

Ghilea: Mută-te lângă mine!

În plus, Gavrilă Ghilea i-a cerut recent lui Bitea să se mute în biroul ocupat în mod tradiţional de subprefecţi, situat chiar în faţa biroului prefectului. Acest birou a rămas liber încă de la plecarea subprefectului UDMR, Sarkady Zsolt, ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce câte un post de subprefect în fiecare Prefectură. Cristian Bitea nu a dat curs solicitării prefectului, preferând să rămână în biroul pe care îl ocupă acum, departe de ochii prefectului, unde are un spaţiu amenajat special pentru cele două secretare personale. O dată transferat lângă Ghilea, Bitea şi-ar pierde secretarele, urmând să împartă o singură secretară cu Ghilea

Ieri, Gavrilă Ghilea a declarat pentru Jurnal bihorean că, potrivit legii, prefectul e cel care decide ce compartiment să-i delege subprefectului spre coordonare. „Nu i-am luat atribuţiile, ci i-am schimbat serviciile pe care le coordonează”, ne-a declarat prefectul, care nu şi-a ascuns nemulţumirea vizavi de activitatea lui Bitea în Prefectură. Prefectul îi reproşează lui Bitea inclusiv ora de venire la serviciu şi chiar şi timpul petrecut în Prefectură.

Seremi

Care sunt ambiţiile lui Bitea?

Faliile dintre cei doi – Ghilea şi Bitea – sunt destul de adânci şi s-au accentuat pe măsură ce au avut de-a face unul cu altul în Prefectură. Bitea consideră justificate ambiţiile sale pentru funcţia de prefect al Bihorului, văzându-l pe Ghilea ca un obstacol în calea ambiţiilor sale politico-administrative. Subprefectul în vârstă de 32 de ani are un complex de superioritate faţă de prefect, mândrindu-se cu poziţiile pe care le-a ocupat în trecut la nivel central: secretar general al Institutului Naţional de Administraţie (INA) şi alte poziţii la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Bitea a mai fost şi subprefect de Ialomiţa. La rândul său, Ghilea îi transmite lui Bitea că mai trebuie să facă destule pentru a-şi dovedi cu adevărat capacităţile administrative, nu doar teoretice, ci şi practice.

Cristian-Bitea

Problema PDL

Diferendul dintre prefect şi subprefect ţine şi de viziunea lor asupra politicii filialei locale a partidului de guvernământ, condusă de deputatul Ştefan Seremi, un om cu 29 de ani mai în vârstă decât Bitea. Neobosit critic al veteranului Seremi, Bitea ar vrea un suflu nou în PDL Bihor, reproşându-i lui Ghilea amiciţia cu Seremi şo considerând că acesta din urmă nu poate trage partidul după el. Ci, mai degrabă, ar trage partidul în jos. Despre sine, chiar dacă nu mai e membru PDL, datorită funcţiei de înalt funcţionar public, Bitea spune că este „pedist get-beget”. Din acest motiv, subprefectul nu se poate ţine departe de problemele partidului, fiind prezent în Capitală cu ocazia alegerilor din partid, pentru a-l susţine pe mentorul său, Vasile Blaga. Imixtiunea lui Bitea în treburile PDL Bihor nu sunt însă pe placul lui Seremi şi Ghilea, mai ales că implicarea subprefectului are scopul de a le şubrezi celor doi, pe cât posibil, poziţiile de influenţă.

Subprefectul Cristian Bitea nu a putut fi contactat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *