Fitch ne face cu ochiul

oradeaFitch Ratings a modificat în sensul creşterii lor, două dintre calificativele de rating, acordate municipiului Oradea la începutul lunii iunie a acestui an. Astfel, calificativul pentru împrumuturile pe termen lung în valută au crescut de la BB+ la BBB-. Această evoluţie se traduce prin ieşirea Oradiei de la un grad ce nu încuraja investiţiile (non-investment grade) la un grad dintr-o scară ce încurajează investiţiile (investment grade). Calificative mai proaste decât BB+, „în scara non-investment grade” sunt următoarele: BB, B, CCC, CC, C şi D, acesta din urmă fiind cel mai prost rating posibil.
De la BBB-, Oradea îşi poate îmbunătăţi ratingul, Fitch având la dispoziţie următoarele calificative din scara „investment grade”: BBB, A, AA şi AAA, ratingul AAA reprezentând cel mai bun calificativ pe care îl poate acorda Fitch Ratings.
Şi în privinţa împrumuturilor pe termen scurt în valută, calificativul a crescut de la B la F3, pe o scară cu şapte trepte, în care calificative mai proaste decât B sunt C şi D, iar mai bune decât F3 sunt F2, F1 şi F1+.
Această revizuire administrativă s-a făcut ca urmare a revizuirii ratingului pe ţară, Oradea urcând în urma acestei evaluări cu un grad în ratingul Fitch.
fitch ratings
PRECUM ÎNAINTE DE CRIZĂ
Iată ce a avut de spus directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, în legătură cu această evoluţie a calificativului Fitch: „Ratingul pentru Oradea a avut în vedere economia în curs de dezvoltare, planurile de investiţii durabile şi buna performanţă financiară, în ciuda flexibilităţii bugetare limitate şi creşterii serviciilor datoriei publice. Prin aceste cotaţii se atinge nivelul ratingului înregistrat de municipiul Oradea în anul 2007, înaintea apariţiei efectelor crizei economice. De asemenea, cotaţia BBB- pentru împrumuturile pe termen lung reprezintă prima cotaţie în scala de rating cu grad investiţional cu credibilitate ridicată”.
Fitch Ratings face parte din Fitch Group, un grup, la rândul său, subsidiar companiei  Fimalac S.A., cu sediul la Paris, în Franţa. Fitch Ratings are sediile la New York şi Londra, având deschise 50 de birouri în toată lumea. Această agenţie mondială de rating este una dintre cele trei agenţii văzute ca fiind una dintre cele mai mari trei agenţii de credit rating la nivel global. Celelalte două mari agenţii sunt Moody’s şi Standard & Poor’s.
romania
A URCAT ŞI RATINGUL DE ŢARĂ
Urcarea calificativului Fitch Ratings pentru Oradea este corelat cu creşterea ratingului de ţară acordat României de binecunoscuta companie globală de rating. Săptămâna trecută, ratingul României a crescut de la BB-, cea mai ridicată treaptă din scara ce nu recomandă neapărat investiţiile aici („non-investment grade sau junk), la BBB-, cea mai slabă treaptă dintr-o categorie superioară, ce recomandă investiţiile (investment grade).
Prin această modificare pozitivă a ratingului de ţară, mediul economic de la noi aşteaptă acum apariţia pe piaţa românească a unor investitori straini, se arată în mass-media economică de la nivel central.
România a fost ţinută în categoria ţărilor „non-investment – junk” timp de aproape trei ani, timp în care autorităţile au trebuit să se împrumute de la FMI şi de pe pietele externe, să reducă salariile bugetarilor şi să majoreze cota TVA pentru a putea reintra în „graţiile” investitorilor străini, se arată pe site-ul wall-street.ro. Astăzi, Fitch anunţă că perspectiva economică a României este stabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *