Semafor din semafor, pe Republicii – Gară

semafoare-republiciiDe câteva săptămâni, şoferii orădeni se minunează de o privelişte neobişnuită pe strada Republicii: municipalitatea a montat două semafoare pe o distanţă de circa zece metri! Totul a plecat de la mutarea trecerii de pietoni de la intersecţia străzii Republicii cu strada Săvineştilor, la intersecţia cu strada Muzeului.
O dată mutată trecerea de pietoni, comisia municipală de circulaţie, ce include reprezentanţi ai Primăriei şi ai Poliţiei, a considerat necesar să o semaforizeze. Nu de alta, dar fiind foarte aproape de intersecţia semaforizată pentru şoferi Republicii – Muzeului, pietonii sunt acum mai expuşi ca înainte. Până la aceste modificări, şoferii care îşi continuau traseul înainte, spre Bdul Ştefan cel Mare, aveau doar un galben intermitent, care îi aviza despre trecerea de pietoni de la intersecţia cu Săvineştilor.
Iată însă că acum, pentru că trecerea e la doar câţiva metri de vechea semaforizare pentru maşini, chiar şi şoferii care îşi menţin direcţia, neluând-o pe Muzeului, se pot trezi că stau la semaforul pentru pietoni!
GIRAŢIA – A FI SAU A NU FI?
Am luat legătura cu mai-marii Primăriei, pentru a vedea cum explică ei inflaţia de semafoare de pe strada Republicii. Directorul tehnic Mircea Ghitea nu a dorit să stea prea mult la discuţii, motivând că este într-o şedinţă. Ghitea spune însă că soluţia are girul Poliţiei Rutiere şi că aşa vor fi protejaţi pietonii.
Primarul Ilie Bolojan ne-a declarat că trecerea de pietoni a trebuit mutată dinspre strada Săvineştilor spre Muzeului pentru că şoferii ce virau spre Săvineştilor treceau peste trecerea de pietoni chiar în timpul manevrei. Întrebat de Jurnal bihorean dacă pe locul fostei treceri de pietoni se va amenaja un sens giratoriu, Bolojan a negat. „Nu va fi sens giratoriu acolo. Se face o giraţie la intersecţia cu Berzei”, ne-a spus primarul.
bolojanDacă Ilie Bolojan a dezminţit ideea amenajării unui sens giratoriu între Piaţa Bucureşti – strada Republicii – strada Muzeului, în schimb viceprimarul Gheorghe Carp a confirmat că locul fostei treceri de pietoni va fi ocupat de un sens giratoriu!
„A fost dorinţa lor, a celor de la Poliţie. Comisia de circulaţie a aprobat acolo un sens giratoriu provizoriu. Numai exerciţiul va dovedi dacă circulaţia va fi mai fluentă sau nu. Cred însă că e soluţia corectă”, ne-a declarat viceprimarul Carp. Acesta ne-a spus că, într-adevăr, primarul Bolojan se opune Carpamenajării unui sens giratoriu la intersecţia cu Muzeului, dar că el, împreună cu Direcţia Tehnică, sunt partizanii unei asemenea giraţii. De asemenea, spune Carp, semaforizarea trecerii de pietoni, mutată recent, va fi de la buton.
În 2010, primarul Ilie Bolojan a anunţat reabilitarea Pieţei Bucureşti, vorbind despre două sensuri giratorii, precizate mai sus. Lucrările în zona Gării Mari sunt executate de Drumuri Orăşeneşti, pentru 1,7 milioane de lei noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *