
Un proiect de-a dreptul lăudabil. Există însă şi un element stânjenitor, mai cu seamă că, tangenţial, aduce în chestiune elemente sensibile, ce ţin de istorie. În denumirea aleasă pentru acest proiect, judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar au fost transformate, simplu, în ungurescul Bihar, denumire a unui fost comitat de pe vremea Regatului Ungariei Mari.
Proiectul a fost denumit în limba engleză. Arealul geografic ce beneficiază de acest proiect – judeţul Bihor şi autoguvernarea Hajdu-Bihar – a primit însă o denumire în limba maghiară: „Bihar Countie’s Health Care Contribution”. Cu acronimul „Biharmed”. Proiectul a fost scris exclusiv de partea maghiară. Astfel, deşi titlul proiectului e în engleză, identificarea geografică e în maghiară, referindu-se la regiunea istorică maghiară Bihar şi nu la Bihor sau măcar la Euroregiunea Biharia (Bihor şi Hajdu-Bihar).
Medical vorbind, proiectul va aduce doar beneficii, atât populaţiei din Hajdu-Bihar, cât şi bihorenilor. Spitalul Judeţean Oradea va fi dotat cu un computer tomograf performant. Spitalul din Băile Felix va primi un locomat, în timp ce partea maghiară va beneficia de un RMN. Conform spuselor lui Szabo Odon, manager de proiect, e vorba despre o finanţare de aprope 2 milioane de euro, 98% dintre fonduri venind de la UE.
Revenind la ciudata alegere pentru denumirea proiectului, managerul de proiect, Szabo Odon (UDMR), mi-a explicat că acesta a fost scris în exclusivitate de partea maghiară, care, de altfel, l-a şi botezat. Odon spune că inserarea cuvântului „Bihar” în titlu nu are conotaţii istorice, ci doar geografice. „Bihar este o denumire geografică pentru această zonă. Toată lumea ştie!”, susţine Odon. Doar că, la o simplă căutare pe Google, nu există nicio referire la „Bihar”, ca o zonă geografică universal acceptată. Dimpotrivă, nici urmă de o asemenea zonă, în limbajul universal al internetului.
Iată ce a găsit Google:
Azi, în lume, există o singură unitate administrativ-teritorială cu denumirea Bihar. E vorba despre un stat din estul Indiei.
Există, în schimb, euroregiunea Biharia, formată din judeţul Bihor şi din autoguvernarea Hajdu-Bihar. Aşadar, dacă se dorea, cel mai simplu era ca în denumirea proiectului să se facă referire la această euroregiune, cu denumirea ei recunoscută în plan european.
Istoriceşte vorbind, Bihar a fost denumirea unui comitat situat chiar în centrul Ungariei Mari, ce includea şi arealul cunoscut azi drept judeţul Bihor. Deşi oraşul Debreţin făcea parte din acest comitat, capitala sa era la Oradea, denumită pe atunci, simplu, Nagyvarad.
Spre ruşinea lor, nici şefii liberali din Consiliul Judeţean Bihor – Radu Ţîrle şi Dumitru Voloşeniuc – nici subalternii lor nu au venit cu alternative pentru titlul proiectului. Încă o dovadă a incompetenţei din administraţia românească… Ca să nu mai vorbesc despre ignoranţa celor pomeniţi mai sus, ce arată o lipsă crasă de atenţie în chestiuni ce ar merita tratate cu mai multă atenţie, mai ales când vorbim despre semnificaţii istorice. Pentru că nu putem să le pretindem maghiarilor şi, la o adică, nici udemeriştilor, să fie atenţi la chestiuni simbolice de acest gen, dacă reprezentanţii Statului Român nu o fac.