Consiliul Judeţean insistă cu Daniel Vulcu. Ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, a anunţat că Vulcu va continua să-şi exercite atribuţiile ca manager interimar la Teatrul de Stat Oradea. Anunţul lui Voloşeniuc se traduce printr-o declaraţie de război adresată Prefecturii, ce acţionase în Justiţie hotărârea Consiliului Judeţean de a-l revoca de la şefia Teatrului pe Lucian Silaghi, precum şi alte hotărâri ce vizau managerii instituţiilor de Cultură. Atitudinea CJ Bihor, de sfidare a Prefecturii, reprezintă o premieră în istoria conflictelor în Justiţie dintre Instituţia Prefectului şi autorităţile locale.
În mod normal, o acţiune în contencios administrativ suspendă automat hotărârea autorităţii locale, până la o decizie judecătorească definitivă. CJ Bihor susţine însă că hotărârile cu privire la managerii instituţiilor de Cultură, aşadar inclusiv revocarea lui Silaghi din poziţia de manager al Teatrului, au produs deja efecte juridice şi nu mai au ce suspenda! Aşadar, Voloşeniuc a declarat ieri la sediul PNL Bihor că Vulcu rămâne manager al Teatrului. Iar actorul, aflat lângă Voloşeniuc, a întărit spusele vicelui de la Consiliu, afirmând că prefectul „s-a băgat unde nu-i fierbe oala”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Dumitru Voloşeniuc a apărut ieri la tribuna PNL pentru a susţine că CJ Bihor merge înainte cu managementul de interimat al lui Daniel Vulcu la Teatrul de Stat. Aceasta deşi Prefectura a uzat de calea judecătorească pentru a suspenda mai multe hotărâri privind comisiile de evaluare a managerilor din Cultură, inclusiv revocarea lui Lucian Silaghi de la şefia Teatrului. Voloşeniuc a motivat susţinând că Silaghi şi Prefectura au acţionat cu întârziere, abia după ce aceste hotărâri de Consiliu produseseră deja efecte juridice. Astfel, Silaghi nu mai are ce căuta la Teatru, transmite Consiliul Judeţean.
Atitudinea Consiliului Judeţean reprezintă o premieră. Până acum, toate hotărârile de consiliu, fie el local sau judeţean, atacate de Prefectură în contencios administrativ, s-au suspendat de drept, chiar dacă ele produseseră efecte juridice până când Prefectura a ales să le atace în Justiţie. Spre exemplu, o dată atacate, Primăria Oradea a renunţat să mai aplice taxa de ordine publică (pentru alcoolul vândut noaptea – n.r.), taxa minimă la grădiniţe (de 90 de lei) sau taxa pe monumentele istorice. Şi CJ Bihor a renunţat la reorganizările din Cultură, ce presupuneau înfiinţarea teatrelor Regina Maria, respectiv Szigligeti Szinhaz, înfiinţând apoi Teatrul Maghiar din Oradea, şi acesta atacat ulterior de prefectul Gavrilă Ghilea. Toate aceste hotărâri ale CJ Bihor au fost suspendate o dată ce ele au intrat pe rol, în Justiţie.
Nu acelaşi lucru se întâmplă şi acum, când în prim-plan sunt două personaje susţinute puternic pe linie politică: Lucian Silaghi, susţinut de PDL şi Daniel Vulcu, cu spate în PNL. Practic, Voloşeniuc a transmis ieri că Judeţul nu mai ţine seama de acţiunile prefectului şi că merge înainte cu omul său.
Şefa Serviciului Juridic din Prefectură, Alice Lupeş, spune că va analiza ce e de făcut în acest caz. „Legea spune că aceste hotărâri atacate sunt suspendate de drept. Vom analiza şi, în funcţie de argumentele cu care vine Consiliul, vom vedea care sunt paşii următori. Ei spun că efectele hotărârilor s-au produs deja şi nu mai au ce suspenda. Însă, din punctul nostru de vedere, efectele juridice se produc în continuare”, ne-a declarat Lupeş, ce ia în calcul o nouă acţiune în Justiţie a Prefecturii împotriva CJ Bihor, exclusiv pentru neaplicarea de către Consiliu a suspendării de drept a hotărârilor atacate. Legea nu prevede o altă instituţie cu atribuţii de mediere în asemenea cazuri.