Taxe facultative pentru Biserici

palatul baroc oradea

În România, cultele sunt exceptate de la obligaţii fiscale, cu excepţia veniturilor salariale, care se declară la Finanţe şi a altor actvităţi aducătoare de profit. Vânzarea obiectelor de cult nu fac subiectul fiscalizării. De asemenea, proprietăţile imobile ale cultelor religioase – biserici, palate episcopale, case parohiale, alte aşezământe locative sau sociale, terenuri, diferite anexe etc. – nu sunt subiecte ale Codului Fiscal. Totuşi, la bugetul local se încasează taxa pe autovehiculele ce aparţin episcopiilor sau parohiilor, precum şi impozitul pe clădiri şi/sau pe terenuri ce aduc diverse venituri Bisericii. Cuantumul impozitelor depinde de declaraţiile fiscale transmise municipalităţii de culte. În continuare, veți afla cât plătesc cultele.

„Am demarat o verificare tematică privind declaraţiile fiscale ale cultelor religioase”, ne-a declarat ieri şeful Fiscului orădean, Tănase Miculescu. Situaţia din ţara noastră e similară cu cea din alte multe state europene. Nu însă şi în Belgia, unde Bisericile sunt fiscalizate în rând cu celelalte persoane juridice.

Iată, aşadar, cât plătesc cultele către municipalitate, în urma declaraţiilor fiscale pe care tot ele le-au completat: 53.585 de lei are de achitat Episcopia Romano-Catolică Oradea pe 2011, către Fiscul local. Având în vedere proprietățile pe care le are, inclusiv Palatul Baroc, pentru care primește chirie 6.100 euro/lună de la Muzeul Țării Crișurilor, suma datorată nici nu e impresionantă. Totuși, romano-catolicii plătesc cel mai mult către Primăria Oradea dintre toate episcopiile cultelor religioase din Oradea.

Palatul Episcopal Greco CatolicUrmătoarea în top e Comunitatea Evreilor din Oradea, cu taxe şi impozite în valoare de 9.923 lei, din care 9.563 impozit pe clădiri, diferenţa fiind taxă auto. Episcopia Reformată Oradea are de dat 5.519 lei (3.838 lei taxa auto, 1.271 pe clădiri, 396 pe teren intravilan şi 13 lei – taxă firmă). Biserica Greco Catolică are un cuantum de 1.660 lei, din care 1.144 lei taxa auto, iar diferenţa reprezintă impozit pe clădiri.

Biserica cu Luna

Episcopia Ortodoxă are un impozit surprinzător de mic – 791 de lei, din care 780 de lei reprezintă taxa auto. Parohiile plătesc îşi plătesc separat de epsicopii dările către autoritatea locală. Astfel, spre exemplu, Parohia Ortodoxă Oradea VII (Biserica Albastră de pe strada Locomotivei) are de plătit 300 pentru taxa auto, bani pe care i-a şi achitat deja.

Maşinile baptiştilor

Cultele neo-protestante nu sunt organizate pe entităţi administrative, precum episcopiile. Astfel, baptiştii şi penticostalii îşi plătesc constribuţiile fiscale locale prin intermediul fiecărei biserici, în parte.

Biserica EmanuelPrin sondaj, am aflat de la Fiscul local că de pildă Biserica Creştină Baptistă Emanuel are de plătit 9.800 lei noi doar pentru taxa auto. De unde deducem că această biserică are un parc auto impresionant, dat fiind faptul că pe un Logan taxa auto are un cuantum de circa 60 de lei.

De asemenea, Biserica Penticostală nr. 1 (strada Ion Ghica din zona Horea) figurează cu 893 lei, tot taxă auto, care s-a şi majorat, pentru neplată, cu 8.93 lei, până ieri, 5 aprilie a.c.

O altă entitate religioasă, Comunitatea Baptistă Română (strada Emanuil Gojdu) a avut de plătit pe anul în curs 61 de lei, taxă auto.

Citește și Bihor Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *