Ungurii și-au exhibat patriotismul

Copii maghiari si Szabo Odon, intonand imnul maghiarSpre seară, Parcul Libertăţii a fost „invadat” de maghiarii ce au dorit să participe la manifestările organizate de UDMR cu prilejul zilei de 15 martie. Amploarea evenimentului organizat de UDMR a depăşit manifestarea organizată de Consiliul Maghiarilor din Transilvania cu câteva ore mai devreme, în acelaşi loc. Peste 1.000 de etnici maghiari au sosit la statuia lui Szacsvay pentru a asculta cântece şi poezii patriotice cântate şi recitate de elevi maghiari orădeni.

După intonarea imnului naţional al Ungariei, primul care a luat cuvântul dintre oficialităţi a fost prefectul Gavrilă Ghilea, fiind mesagerul preşedintelui Traian Băsescu către maghiarii din România. A fost un mesaj prin care şeful statului a ţinut să-şi transmită aprecierea pentru ungurii din ţara noastră. A urmat la microfon consulul maghiar de la Cluj, care a transmis mesajul premierului maghiar Orban Viktor, printr-un discurs destul de scurt. „Ungaria a trecut peste o perioadă mai grea, dar acum realizăm o tranziţie spre bine”, a sunat mesajul premierului ungar.

Realizările maghiarilor

Preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru, şi-a început discursul în limba română, pentru a le mulţumi românilor prezenţi la manifestarea naţională a maghiarilor. „E un gest frumos, care ne onorează şi care ne face şi mai mândri că trăim în acest judeţ al nostru”, a spus Kiss.

HuszariDincolo de cuvintele elogioase rostite la adresa eroilor paşoptişti unguri – Kossuth Lajos, Szacsvay Imre – sau la adresa poetului naţional maghiar, Petofi Sandor, în discursul său, Kiss Alexandru a ţinut să sublinieze şi realizările comunităţii maghiare din România din 1990 până azi. Realizări îndeplinite, desigur, prin intermediul UDMR. „Restitutio in integrum”, „Szigligeti Szinhaz”, „identitate naţională”au fost cuvinte pomenite de Kiss la capitolul realizări pentru comunitatea maghiară, iar Legea minorităţilor la capitolul obiective în curs de realizare.

Biro Rozalia, viceprimăriţa de Oradea, s-a afişat în Parcul Libertăţii purtând un strai tradiţional unguresc. Biro a ţinut un discurs înflăcărat, în care a subliniat importanţa păstrării identităţii maghiare în România, prin extinderea educaţiei în limba maghiară şi realizarea socio-profesională a maghiarilor „în cadrul societăţii noastre”. Adică în sânul comunităţii maghiare. „Să fii maghiar este o frumuseţe de mândrie!”, a exclamat Biro Rozalia la final, cu emfază.

Dacă la manifestarea CMT nu a fost de faţă nici o oficialitate română, la ceremonia UDMR au fost prezenţi preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, viceprimarul orădean, Gheorghe Carp şi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Alături, desigur, de o sumedenie de notabilităţi UDMR, printre care şi ministrul Cseke Attila şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *