Poftiți de vă urcați în turn!

Turnul Primariei
Azi s-a inaugurat oficial Turnul Primăriei, reabilitat în vederea includerii sale într-un circuit turistic al Oradiei. În turn se intră pe de strada Tudor Vladimirescu, cei interesaţi putând să-l viziteze gratis, începând de luni, 4 aprilie. Conform spuselor şefului Serviciului Administrativ din Primărie, Mircea Oaie, în timpul săptămânii turnul va putea fi vizitat doar cu programare, pentru ca de vineri până duminică intrările să nu mai aibă nevoie de o programare prealabilă.
Turnul are o faţă cu totul nouă. Au fost montate scări noi, metalice, cu balustrade cu tot, s-a zugrăvit, în balcoanele pentru panoramă s-a montat pe jos o suprafaţă aderentă, specială, iar pervazul a fost dotat cu dale rezistente şi elegante, în acelaşi timp. Turnul beneficiază acum de un sistem nou de iluminare, cu senzori de mişcare. De asemenea, s-au pus uşi noi, însă în concordanţă cu stilul arhitectonic, la fel cum mecanismul orologiului din turn a primit o casă nouă, elegantă, din sticlă şi lemn. Există şi un sistem de monitorizare video.
Eu, primind explicatii despre orologiul turnului de la muzeograful Hochhauser
Panoramă pe trei nivele
Turnul are trei nivele de panoramă: la 33,85 de metri – cea mai încăpătoare, la 40,25 de metri – unde pot încăpea simultan zece persoane şi sus, pe acoperiş, la 45 de metri înălţime, unde pot fi primite simultan doar cinci persoane. Aici, lângă drapelul naţional va fi instalat în curând şi un telescop, pentru observarea în detaliu a panoramei oraşului. Şi aici există o cameră video, pentru orice eventualitate. De asemenea, în această perioadă Primăria Oradea testează un sistem pe bază de impulsuri electrice, pentru descurajarea porumbeilor ce vizitează frecvent turnul şi, implicit, pervazele edificiului.
Alt aspect interesant: la balconul de la 40 de metri există montate din vremuri imemoriale câteva ciocane uriaşe, cu un ecou considerabil, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră. Iar sunetul e unul care să te bage în sperieţi.
Reamintesc că turnul trebuia să fie gata încă din noiembrie 2010.
Citește tot, pe Bihor Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *