Lucia Varga îi cere lui Borbely să redeschidă Grădina Zoo

Lucia VargaDeputata Lucia Varga s-a arătat ieri nemulţumită de închiderea Grădinii Zoologice din Oradea, care nu mai primeşte vizitatori de-o lună. Reamintim că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a solicitat RAPAS să închidă publicului Grădina Zoo.
Fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga a amintit faptul că în 2007, printr-o Hotărâre de Guvern a alocat 38 milioane de euro pentru modernizarea a 14 grădini zoologice din toată ţara. Oradea figura printre ele, cu o finanţare de 6,5 milioane euro, pentru modernizare şi extindere, de la patru hectare, cât deţine în prezent, la şase hectare. Modernizarea acestor grădini zoologice e necesară, pentru conformarea la normele UE.
Până în 2012
Lucia Varga acuză acum că de la plecarea sa din minister, în 2008, nu s-au mai dat banii pentru această investiţie. Chiar dacă HG-ul ce aloca fondurile respective, din bugetul de stat, nu a fost abrogat. De asemenea, Varga consideră că închiderea Zoo Oradea pentru public nu se justifică, parlamentara considerând că şi în timpul lucrărilor, destinaţia de agrement poate rămâne deschisă, măcar parţial. „Exista un termen de conformare în România pentru îndeplinirea condiţiilor europene de mediu, până în 2012. Nu înţeleg de ce a fost închisă acum Grădina Zoologică. Pe 7 martie i-am adresat o interpelare ministrului Mediului, Borbely Laszlo, prin care i-am cerut redeschiderea Grădinii Zoologice, pentru că nu e vina copiilor din Oradea că ministerul nu a mai alocat banii pentru care exista deja un contract de finanţare cu Primăria Oradea”, a arătat ieri Varga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *