Petiție ecologistă împotriva încălzirii Oradiei cu buștenii din pădure

DefrisariEcologiștii orădeni Orlando Balaș și Anna Marrossy au demarat un demers împotriva intenției municipalității de a se înhăita cu o firmă austriacă, RES Holding, pentru realizarea unei centrale termice, care să producă energie pe baza biomasei. Centrala respectivă ar funcționa lângă CET și ar avea ca materie primă tocmai lemnul!

Deșeuri provenite din lemn și alte reziduuri pe bază lemnoasă – ar fi materia primă pe baza căreia ar funcționa centrala. Recent, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre pentru crearea unui parc de energie regenerabilă lângă CET Oradea. Inițiativa a pornit de la o scrisoare de intenție a investitorului austriac, iar hotărârea a fost votată în unanimitate, în timp ce primarul era plecat în concediu, în Israel.

O dată cu hotărârea a fost adoptată și o anexă stranie, în faptul un memorandum bilingv, în română și engleză,  încheiat între Primărie și investitorul ținut secret (!). În acest memorandum, presărat cu o sumedenie de puncte de suspensie, printre altele Primăria se obligă să nu discute cu alți investitori posibilitatea termiei pe baza biomasei. De asemenea, există câteva clauze de confidențialitate pe care Primăria s-a angajat să le respecte, la fel cum Primăria se auto-obligă ”să sprijine din plin această activitate, prin lobby și oferirea de bune referințe”…

Având în vedere faptul că lemnul va fi materia primă pentru acest nou proiect termic, Orlando Balaș este îngrijorat cu privire la soarta pădurilor din jurul Oradiei. Arătând ceea ce au făcut alte firme de profil de peste hotare prin pădurile din România – adică defrișări de păduri întregi – Balaș a demarat o petiție online, alături de Anna Marrossy, invitându-i pe toți orădenii, și nu numai, să se alăture demersului său, pentru a nu ne trezi că ne vom încălzi pe lemne și vom rămâne, astfel, fără păduri în jurul Oradiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *