Deşi Primăria Oradea anunţă zeci de milioane de euro – bani europeni, ce vor fi băgaţi în reabilitarea CET-ului şi a sistemului centralizat de încălzire, singura soluţia viabilă e apa geotermală. Energia geotermală e ieftină, e locală şi nu depindem de alţii, aşa cum e în cazul gazului.
Săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan anunţa că sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) din Oradea va fi primenit pe bani europeni. 77 milioane de euro se vor băga în CET şi în SACET. Se vor reabilita două magistrale de termie şi se va construi o nouă centrală electro-termică, pe gaz. Cărbunii vor rămâne doar de rezervă…
Din păcate pentru Oradea, această investiţie nu ajunge pentru a rentabiliza cu adevărat veritabila gaură neagră care este CET-ul, după cum singur recunoştea primarul. E unamim recunoscut faptul că Oradea stă pe un zăcământ important de apă geotermală. Nu se ştie însă adevăratul său potenţial, însă şi cei mai pesimişti spun că apa termală ar putea asigura măcar 30-40% din necesarul termic al oraşului. Alţii sunt convinşi că toată Oradea „pluteşte” pe apa fierbinte ce ne-o dă natura.
Horea Vuşcan şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Ioşia Nord, ce se încălzesc ieftin cu geotermie, de la Transgex, s-au arătat revoltaţi de iniţiativa administraţiei Bolojan de a-i transfera la CET şi, astfel, de a le mări considerabil facturile la încălzire.
Preşedintele ANRSC – entitatea ce guvernează piaţa termică din România – pedelistul orădean Mircea Matei, critică Primăria, spunând că trebuia ca măcar majoritatea orădenilor să simtă la buzunar o ieftinire a termiei, ca urmare a transferului clienţilor Transgex la CET.
Pe de altă parte, prin vocea lui Marcel Boloş, municipalitatea spune că are proiecte şi pentru dezvoltarea reţelei bazată pe apă geotermală în Oradea. În primă fază, va profita cartierul Nufărul I.