Astă-seară, vreme de două ceasuri, am moderat Forum-ul Jb ”Munca în România, încotro?”, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Nu am fost singur. Alături de mine au fost colegii Dan Birta, de la Jb și Mike Bontea, de la Bihon. Desigur, invitații nu au lipsit nici ei. Sindicaliștii au venit în corpore, așa cum era de așteptat. Singurul sindicalist care a uitat de la mână pân’ la gură a fost Ioan Țenț care, cel puțin teoretic, reprezintă dascălii din Bihor. Că practic… mai bine mă abțin.
Patronatele care au binevoit să ne onoreze cu prezența au fost mai subțiri. A ținut să fie prezent, totuși, Ioan Mintaș, omul IMM-urilor. Mintaș a plecat, însă, după aproape o oră. La 15 minute după el și-a făcut apariția Ioan Lucian, retrogradat vice la Federația Patronilor Bihor, dar devenit, printr-o manevră doar de el știută, președinte executiv la Uniunea Patronatelor pe România.
O prezență aparte a fost Constantin Badea, omul pus de Ioan Micula director la Camera de Comerț și Industrie Bihor. De asemenea, au venit în corpore inspectorii de muncă, în frunte cu pedelistul Nicolae Hoduț, director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.
În public au fost câteva zeci de persoane, cifră OK după standardul bihorenilor de implicare socială. S-au discutat de toate: de cheful de muncă al românilor, de reclamațiile făcute de salariați abia după ce-și părăsesc locul de muncă, de mult-hulitul Guvern, care ar fi intervenit cam barbar, schimbând relațiile de muncă înrădăcinate de pe vremea Guvernului Năstase.
Desigur, am încercat să-i informez pe cei prezenți, pe cât posibil, despre unele schimbări importante pe care le aduce actualul Guvern la Codul Muncii, iar Nicu Hoduț a fost, la rândul lui, un comunicator decent, dincolo de controversele inerente.
Sindicatele au criticat faptul că dintr-un Cod al Muncii cam socialist (desigur, nu s-au exprimat sindicaliștii chiar așa), s-a trecut în cealaltă barcă, virându-se 180 de grade, ca să-l parafrazăm pe sindicalistul din Sănătate, Ioan Giurgiu (Sanitas).
La final, am lăsat publicul să intervină. Probabil buimăciți într-o anumită măsură de discuțiile dintre cei avizați (sindicate, patroni, ITM), orădenii prezenți în sală nu au fost foarte guralivi. Totuși, asta nu înseamnă că nu s-au pus întrebări. S-a păstrat însă limita decenței, atât ca exprimare, cât și ca timp…
Mai multe despre această dezbatere publică, pe care noi, Jurnal bihorean, o numim generic FORUM, veti afla din paginile Jurnalului și de pe Bihor Online.