Cu limba scoasă după UDMR

Liviu DragneaSecretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost în aceste zile în Bihor. Cu astă ocazie, l-am întrebat pe mahărul pesedist amator de braziliene dacă USL e dispusă să renunțe la anumite primării de municipiu sau consilii județene în favoarea UDMR.

Și cum UDMR nu e interesată de județele vecine ale domnului Dragnea, precum Giurgiu, chestiunea are, cum altfel, reverberații puternice în județul nostru.

Întrebarea pe care am pus-o venea în contextul în care și acum liderii USL așteaptă ca UDMR să lase guvernarea alături de Băsescu și Boc pentru a se alătura uniunii PSD-PNL-PC. Desigur, nu i-ar aștepta pe unguri o veșnicie, dat fiind faptul că peste doar un an sunt deja alegerile locale. „Dacă peste 2-3 luni UDMR părărește PDL și vine alături de dvs. pentru a prelua guvernarea, ne putem aștepta că UDMR să fie recompensată în sensul în care la alegerile locale USL să renunțe la candidați proprii pentru primării și consilii județene în favoarea candidaților UDMR, pe care să-i și susțină?”, a sunat întrebarea pusă de mine.

Ioan MangDragnea s-a uitat lung la mine, după care a dat răspunsul următor: „Dacă vin alături de noi peste 2-3 luni, vedem. Discutăm, discutăm orice”, a spus Dragnea. Răspunsul secretarului general al PSD vine să alimenteze zvonurile care circulă mai nou în mediile politice din Bihor: și anume că președintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru, ar dori să candideze din nou la șefia Consiliului Județean. Mai mult, Kiss ar vrea să fie el unicul candidat al mega-alianței proaspăt semnate în Bihor, dintre USL și UDMR. Se spune că liderul PSD Bihor, Ioan Mang, nu ar refuza un asemenea scenariu, dat fiind faptul că PSD Bihor are puține șanse să prindă candidat la Primăria Oradea sau la Consiliul Județean Bihor. Liberalii sunt, totuși, nuca cea tare în USL Bihor.

Kiss AlexandruDe Ziua maghiarilor de pretutindeni l-am abordat și pe Mang. Și senatorul s-a arătat deschis la un asemenea scenariu, dacă maghiarii ar veni acum alături de USL, la guvernare… De altfel, de o bună bucată de vreme Mang și Kiss au o relație foarte apropiată, concretizată prin insistențele UDMR la PNL Bihor pentru includerea PSD în arcul de guvernământ din Bihor. Și până la urmă acest lucru s-a și realizat. Dincolo, însă, de aceste aspecte politice, sunt voci care spun că iubirea dintre Mang și Kiss ar fi motivată, totuși, și de aspecte de ordin material

Cornel Popa, președintele PNL Bihor, respinge varianta Kiss-candidat comun, cel puțin deocamdată.

Dacă s-ar materializa planul lui Kiss, de a câștiga din nou șefia CJ Bihor, cu o monstru politic în spate, PDL va putea să dovedească ce abilități politice mai posedă. Și dacă mai are cu cine să-și exploateze oportunitățile ce i se deschid. Pentru că, nu-i așa, lui Popa și lui Mang le-ar veni greu să-și convingă propriul electorat că e în interesul alegătorului român să voteze cu Kiss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *