China comunistă spune că Dalai Lama trebuie să se reîncarneze

dalai lama

Guvernul comunist chinez nu acceptă ca viitorul Dalai Lama să fie desemnat de actualul Lama ca succesor al său. China nu vrea nici alegeri democratice pentru stabilirea următorului Dalai Lama. Guvernul de la Beijing spune că trebuie respectată tradiția și Dalai Lama obligatoriu va trebui să se reîncarneze!

Poziția guvernului chinez e una cât se poate de politică, având în vedere faptul că actualul Dalai Lama – în vârstă de 76 de ani – trăiește în exil, în India. Tocmai pentru a păstra identitatea tibetană și a budhismului de tip tibetan, Dalai Lama lua în considerare renunțarea la tradiția reîncarnării și desemnarea următorului Lama prin numire sau prin alegeri. Răspunsul Chinei vine însă să contreze ideile lui Dalai Lama. Iată cum o chestiune religioasă e transformată, de fapt, într-un șah eminamente politic.

potala-palace-lhasaExistă temeri că după moartea actualului Dalai Lama, China va supraveghea foarte atent desemnarea lui Dalai Lama, astfel încât viitorul Lama să corespundă aspirațiilor politice ale guvernului de la Beijing. Este binecunoscută adversitatea actualului Dalai Lama față de guvernul chinez, prin lupta sa pentru sporirea autonomiei provinciei Tibet. Din 1950 încoace, China comunistă conduce Tibetul cu o mână de fier. Militanții pentru drepturile omului și exilații spun că comuniștii chinezi au dat dovadă de lipsă de respect față de religia și cultura tibetană.

În 2008 au avut loc ciocniri violente între protestatarii tibetani și trupele chineze, soldate cu zeci de morți. Tibetanii spun însă că sute de oameni au murit în ciocnirile de acum trei ani.

sursa: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *