Care-i diferența dintre rebeli și civili, în Libia?

rebeli libieniRezoluția Națiunilor Unite nr. 1973 autorizează statele membre ONU care au sesizat Organizația Națiunilor Unite, să organizeze o misiune menită ”să protejeze” civilii din Libia, în fața forțelor armate ale regimului Gaddafi. Consilierul american pe probleme de securitate, Tom Donilon, a ținut un briefing de presă duminică, ocazie cu care a avut dificultăți în a răspunde unei întrebări puse de jurnalistul Chip Reid, de la CBS. ”Există o diferență între civil și rebel?”, l-a întrebat jurnalistul pe Donilton.

Donilon a dat un răspuns alambicat, neconvingător, ceea ce l-a determinat pe Chip Reid să insiste, pentru a obține un răspuns lămuritor. Nu a obținut însă decât alte generalități. Desigur, intenția jurnalistului era aceea de a afla dacă forțele armate americane și cele aliate îi vor proteja și pe civilii ce s-au organizat într-o adevărată miliție împotriva lui Gaddafi.  Însă întrebarea s-a dovedit a fi prea grea pentru oficialul de la Washington, astfel încât problema a rămas în suspensie. Pe cine vor apăra forțele aliate? Pe civilii care stau neajutorați în mijlocul conflictului Gaddafirebeli sau se vor transforma armatele aliate într-un puternic susținător al rebelilor, doar pentru a-l trimite la plimbare pe Gaddafi, așa cum au făcut-o cu Saddam?

Tom DonilonTextul rezoluției ONU sună frumos, principial, dar în realitate forțele armate vor primi ordine de la generalii NATO, care știu bine cine e inamicul. Pentru că dacă ONU apără civilii, NATO rezolvă problemele Occidentului. Și dictatorii care stau pe adevărate mări de petrol îl deranjează la stomac pe Unchiul Sam mai rău decât un hamburger expirat. Mai ales dacă a trebuit să ajungă la Mc Donalds cu o benzină puțin cam scumpă pentru gustul yankeilor…

Iată dialogul dintre ziarist și oficialul de la Casa Albă: Civili sau rebeli?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *