Bolojan dă steroizi ”puișorului” CET Oradea

afis electoral pdl din 2008

aburiti de CET Foto Ovi Pop

Poate că primarul Oradiei s-a gândit să le taie macaroana celor de la Transgex dar într-un final a reușit să le bage mâna-n buzunar câtorva mii de orădeni. Sigur, aceștia nu vor simți ”brânca” lui Bolo‘ decât în iarna ce va să vină.

Cu un CET posesor de rețea de transport/distribuție făcută ciur, primarul de Oradea s-a gândit să umfle, totuși, mușchii gigantului termic orădean, ce pierde vitamine prin toți porii, a se citi prin găurile de pe rețeaua pomenită mai sus. Bolojan s-a gândit că apa geotermală e a Oradiei, deci a Primăriei, așadar e la pixul lui. Iar CET-ul e puișorul Primăriei, nu-i așa? Astfel stând lucrurile, omul ce lucrează în cel mai mare birou din Primărie a cugetat că e bine să-i dea CET-ului (încă) o proptă. Propta e zămislită din clienții Transgex, adică acei mii de orădeni – mulți băștinași de Ioșia – care sunt scutiți de ”bombele” cu zerouri în coadă din facturile emise de CET către asociațiile de proprietari.

Norocul acestor privilegiați era apa geotermală, pe care Transgex se învrednicește să le-o livreze la doar 100 lei/Gcal. Adică mai mică de 2,5 ori decât tariful pretins de SC Electrocentrale Oradea SA!

bolojan”Nea Ilie” Bolojan s-a gândit să-și trateze migrenele pe care i le dă CET-ul veșnic pe pierdere și constant cu datorii pe cap (de la populație sau spre propriii furnizori) fix cu apa geotermală. De la 1 august anul curent le va lua oamenilor ieftineala Transgex. În schimb, le va face cunoștință cu măiestrul CET Oradea, la care Transgex va deveni doar un soi de arendaș pe conducte.

Companie privată, Transgex nu va avea prea mult de pierdut, cel puțin în primă fază. Apa geotermală tot i-o va plăti-o CET-ul, care CET va face apoi speculă cu ea, exact pe spatele orădenilor foști clienți Transgex! Nu știu cum se face, dar ceva îmi spune că primarul nostru s-a inspirat din gândirea băieților dăștepți din energie. Sigur, nu-și bagă banii în propriul buzunar, dar de scos tot îi scoate din jebul veșnicului buzunărit…

Explicații se vor găsi. Nu asta va fi problema. Ni se va explica cu viitoarea strategie municipală de termie, ce include apa geotermală, care e resursă-bun public, bani reinvestiți în retehnologizări etc. Însă nu de planuri am dus lipsă, vreodată, noi, românii…

Vuscan cu mascaEcologistul de viță nouă Horea Vușcan a sesizat în premieră buzunăreala municipală și l-a reclamat public pe Bolojan. ”Primarului-pedeapsă” îi cere să facă bine să se gândească cum să ieftinească energia termică în Oradea, folosindu-se taman de apa geotermală cu care ne-a omenit Cel de Sus, nu să-și bată capul cum să scoată banii din buzunarul unora care poate l-au votat pentru a-i băga într-o adevărată gaură neagră, așa cum e CET-ul.

Nu de alta, dar se știe: dintr-o gaură neagră nimic bun  nu s-a întors, vreodată…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *