Tokes: UDMR, un partid etno-business

TokesEuroparlamentarul Tokes Laszlo nu putea pierde momentul Congresului UDMR de la Oradea fără a ieşi în public cu punctele sale de vedere. Cu câteva zile înainte ca Marko Bela să predea frâiele şefiei UDMR către un politician mai tânăr, iată că Tokes îi mitraliază din cuvinte liderii Uniunii, şi în special pe cei din Bihor.

Demnitarul european, care spune despre el că îi reprezintă la Bruxelles pe maghiarii din Ardeal, i-a avut în vedere în special pe cei trei care conduc UDMR Bihor: Kiss Alexandru, Biro Rozalia şi Szabo Odon. Despre aceştia, Tokes spune că îşi cumpără electoratul: „Este un moment foarte prost că Oradea a fost aleasă ca loc al Congresului. Aici, UDMR figurează ca partid etno-business, unde puterea politică e bazată pe puterea economică a liderilor şi invers. Atât sufletele cât şi voturile alegătorilor sunt cumpărate de troica Kiss – Szabo – Biro”, a afirmat ieri Tokes în cabinetul său europarlamentar din Oradea, situat în strada Jean Calvin.

Extrapolând situaţia din Bihor la nivelul întregii Uniuni, Tokes a susţinut că la această oră principalul obiectiv al liderilor UDMR este realizarea intereselor personale şi de grup şi abia apoi contează şi interesul întregii comunităţi maghiare. Din perspectiva sa, misiunea cu care a pornit la drum UDMR, în 1990, e azi compromisă. Fostul episcop reformat crede că în acest moment singura diferenţă dintre „nomenclatura politică din România” şi UDMR este limba maternă.

„Suge de la două ţâţe”

KissTokes ştie că UDMR ar „suge de la două ţâţe”, atât lei, cât şi forinţi, din bugetele României, respectiv Ungariei. De asemenea, udemeriştii bihoreni sunt catalogaţi de vicepreşedintele PE ca fiind curatori pe banii comunităţii maghiare. Tokes: „Îşi ţin monopolul politic şi economic prin aceste fonduri cumulate şi personale din banii publici plătiţi de contribuabili ca taxe, şi în lei, şi în forinţi. Din păcate, la nivel naţional avem acelaşi gen de probleme”. Astfel, Tokes Laszlo le cere liderilor UDMR ca în cadrul Congresului ce va avea loc la acest sfârşit de săptămână „să dea socoteală întregii comunităţi maghiare” privind felul în care s-au folosit banii de care a beneficiat UDMR.

Biserici sub asalt

Europarlamentarul fost episcop s-a referit şi la situaţia Bisericilor reformată şi catolică, ce ar suferi, spune Tokes, un proces de colonizare udemeristă. Tokes spune că atâta timp cât a fost el episcop a reuşit să-şi păstreze Biserica departe de „influenţa directă nefastă şi de monopolul bănesc al UDMR. Situaţia s-a schimbat între timp: „După ce m-am retras din funcţia de episcop are loc zi în zi această pătrundere grosolană”, constată politicianul maghiar.

Într-un final, Tokes Laszlo a găsit puterea să-şi exprime speranţa că politica UDMR se va schimba. „Sperăm că va avea loc o schimbare radicală în viaţa UDMR, faţă de Bisericile noastre şi că UDMR va fi în stare să se schimbe. Este, totuşi, un mesaj pozitiv”, a încheiat europarlamentarul.

citeşte http://www.bihon.ro/

[polldaddy poll=4596442]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *