Sebastian Secoşan, omul nimănui?

Deşi este cunoscut faptul că în România orice şef de instituţie ajunge pe post doar cu susţinere politică, iată că arestatul şef al Protecţiei Consumatorilor Bihor, Sebastian Secoşan, nu mai e „revendicat” de niciun partid!
La începutul lui 2009, Secoşan ajungea şef al OPC Bihor, reorganizat şi rebotezat în CJPC (Comisariatul Judeţean…). Secoşan era membru de vază al PSD Oradea, având un „pedigree” bun pentru această poziţie, date fiind legăturile de ordin familial cu fosta conducere a OPC. Mai precis, cu fosta şefă, Cristiana Bigan, sprijnită alternativ, când de PSD, când de UDMR. Bigan îi fusese soacră lui Secoşan.

Prin ieşirea PSD de la guvernare înainte de alegerile prezidenţiale, Secoşan pierdea şi el şefia CJPC. În schimb, a devenit mai activ din punct de vedere politic, în contextul electoral de atunci. Iată însă că după circa un an de aşteptare şi în ciuda faptului că PSD a rămas în Opoziţie, Secoşan a revenit în fruntea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în urma unui concurs. Însă pesedistul nu putea ajunge iar în fruntea bucatelor fără să obţină sprijin politic. Şi l-a obţinut, de la UDMR. La fel ca şi predecesoarea sa, Cristiana Bigan, când nu a mai putut fi susţinut de PSD, Secoşan a căpătat girul UDMR – formaţiune aflată mai tot timpul la Putere şi care, în urma împărţelii pe instituţii cu PDL, a luat Protecţia Consumatorilor.
În prezent, Secoşan e în arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită – 1.400 euro, în cinci tranşe – de la un comerciant de plante botanice. Situaţia în care se află Secoşan le provoacă migrene colegilor săi – consilieri locali ai PSD Oradea. În frunte cu Bogdan Hossu, PSD Oradea demara anul trecut o acţiune locală ce avea drept scop final tocmai îngrădirea activităţii acestor comercianţi care, ca să-l cităm pe Hossu, ar „vinde moarte”.
Partidele se trag la o parte…
I-am contactat pe liderii UDMR, respectiv PSD Bihor, pentru a vedea în ce măsură vreun partid şi-l asumă acum pe Sebastian Secoşan.
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, ne-a declarat că, din punctul său de vedere orice şef de instituţie învinuit de organele statului „răspunde personal pentru faptele sale”. Szabo nu crede că o organizaţie politică e mai sfântă decât alta şi consideră că partidele, ca întreg, nu sunt răspunzătoare pentru acţiunile unor membri. I-am amintit, totuşi, lui Szabo, că UDMR Bihor a girat pentru Secoşan. Udemeristul s-a apărat, spunând că Uniunea a făcut-o „la rugămintea partenerilor”. Rugat că explice, Szabo Odon a precizat că, deşi din când în când UDMR e mai apropiată de unii decât de alţii, toate partidele româneşti sunt partenere ale UDMR. Desigur, cu excepţia PRM. Astfel stând lucrurile, UDMR consideră normal să gireze pentru o persoană, dacă i se solicită expres acest lucru din partea partenerului cum e, în acest caz, PSD. Aceasta chiar dacă Szabo e convins UDMR are, la rândul său, oameni capabili să conducă CJPC…
„El are nişte şefi la Protecţia Consumatorilor. Ei decid. Sigur, noi l-am sprijinit în 2009, însă în noiembrie 2010 a câştigat concurs de comisar-şef. Putem să dorim sau să nu dorim să-l păstrăm, dar nu depinde de noi. Depinde de şefii săi ierarhici. Ceea ce putem să facem împreună cu colegii din UDMR este să ne gândim la alte propuneri. Până la urmă, trebuie şi văzut ce s-a întâmplat acolo. Justiţia să-şi facă datoria, discutăm după aceea…”. A fost preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, vineri. Senatorul a ţinut să ne mai precizeze că funcţionarul public Secoşan şi-a dat demisia din PSD înainte de organizarea flagrantului de către procurori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *