România vs top 10 mondial, la speranța de viață

woman-eating-apple

Conform unui raport al Comisiei Europene, România continuă să aibă cea mai mică speranță de viață din UE: 75 de ani la femei, 68,2 ani la bărbați. Aceasta deși, comparativ cu 1989, speranța de viață în țara noastră a crescut cu 3 ani, la femei și cu 1,6 ani, la bărbați.
Haideți să vedem și top 10 mondial, conform Discovery Health:
satul doar pe 80%10. GUERNSEY: 80.42 ani
Insula din Canalul Mânecii este o dependență britanică, dar nu e încorporată în Marea Britanie. E o destinație populară pentru că e un paradis fiscal. Secrete: localnicii își permit o nutriție și asistență medicală la cel mai înalt nivel.
9. AUSTRALIA: 80.50 ani
Speranța de viață e diminuată, totuși la nativii australieni – aborigenii – cu 20 de ani. Motive: rată crescută a obezității, obiceiuri alimentare mai precare, un rată ridicată a fumatului și sărăcia…
7-8. ELVEȚIA: 80.51 ani
Dietă sănătoasă și standard ridicat de îngrijire medicală
7-8. SUEDIA: 80.51 ani
Suedia are una dintre cele mai reduse rate ale fumatului din lumea dezvoltată – doar circa 17% –  astfel încât decesele legate de consumul de tutun sunt la jumătate decât în restul Europei.
6. JAPONIA: 81.25 ani
Japonezii au una dintre cele mai scuzute rate ale obezității din țările industrializate: doar 3%. Alte secrete: dietă bazată pe o mare varietate de legume, pește, orez și tăiței. De asemenea, cică mulți japonezi se ridică deja de la masă atunci când sunt sătuli în proporție de 80%! Ideea e că nu mănâncă până dau pe-afară!
orez si legume
5. HONG KONG: 81.59 ani
La fel ca și în Japonia, e vorba despre o dietă echilibrată, bazată pe orez, legume proaspete, tofu, cu carne în proporții destul de mici.
3-4. SINGAPORE: 81.71 ani
Facilități sanitare excelente pentru cei mai în etate…
3-4. SAN MARINO: 81.71 ani
Datorită prosperității minusculului stat din interiorul Italiei, majoritatea populației lucrează la birou. Nu sunt angajați în industria grea.
2. MACAU: 82.19 ani
Dincolo de tradițiile culinare sănătoase, specifice zone geografice, Guvernul investește masiv din banii câștigați pe jocurile de noroc pentru a obține un sistem sanitar din ce în ce mai performant.
1. ANDORRA: 83.51 ani
Clima bună, o nutriție excelentă și o politică sanitară publică ce asigură facilități de invidiat fac micul stat dintre Spania și Franța să aibă cea mai ridicată speranță de viață din lume.
steagul Andorrei
PS: se pare că e mai rentabil să trăiești în țări mici, cu o populație și mai mică. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *