Îngăduiţi-mi, vă rog, câteva gânduri. Cu răbdare, până la ultimul rând. Veţi vedea de ce.
Aşadar, să încep nu cu începutul, ci cu ce mi-a venit mai întâi în minte:
Bitcoin este, de fapt, aurul secolului XXI. Sau, cum l-au numit ăia prin State, Gold 2.0.
De ce? Foarte simplu. Cum a devenit aurul valoarea de referinţă, o dată ce lumea s-a săturat să tot facă troc? Prin raricitatea sa. Pentru că altfel, ca valoare intrinsecă, aurul nu face minuni. Nu am auzit să vindece bolnavi, să cureţe apele sau să transforme ogoarele în cornuri ale abundenţei. Nici măcar nu poţi construi ceva cu aur, din cauza moliciunii sale. De aceea, s-au inventat caratele, prin amestecarea aurului cu alte metale. Aşadar, privind doar prin aspectul utilităţii sale în viaţa de zi cu zi, fierul e mai valoros decât aurul. Aurul are un singur avantaj intrinsec: faptul că nu rugineşte. Însă, cum ziceam, valoarea sa nu e dată de imunitatea la factorii corozivi, ci de RARITATE. De faptul că este LIMITAT. Nu poţi produce aur la tiparniţă, aşa cum face BNR-ul cu leii sau Federal Reserve, cu dolarii. Cum densitatea aurului la tona de minereu e tot mai mică, aurul creşte în valoare faţă de banii pe care băncile naţionale îi inventează, de bună seamă.
OK, şi acum de ce Bitcoin poate fi asemuit unui aur 2.0? Pentru că, la fel ca aurul, şi Bitcoin este LIMITAT. Oricât ne-am da peste cap, nu vor putea fi produse mai mult de 21 milioane de unităţi Bitcoin. Ultima unitate e programată să fie minerită abia în… 2140! Cine a făcut programarea? Cel sau cei (Satoshi Nakamoto) care au realizat protocolul Bitcoin. Adică ecuaţia matematică din care vor curge mai toate tranzacţii, în acest secol pe care abia ce l-am început. Pot rescrie ei protocolul BTC? Negativ. Pentru că, astfel, ar fi deja alt protocol, ce s-a manifesta în afara Bitcoin. Pe măsură ce Bitcoin va absorbi tot mai mult din masa valutară existentă în lume, moneda digitală va deveni tot mai preţioasă. Având tot mai mare căutare, va fi tot mai scumpă. Deci va intra în deflaţie şi, implicit, va genera inflaţie în valutele clasice forte, precum dolar, euro sau yen.
Cum raritatea a devenit etalonul valorii metalelor, era cât se poate de logic ca în această eră elecronică să apară şi un e-Gold. Sau Gold 2.0. Cum? Simplu, în baza unui protocol, a unei ecuaţii matematice geniale, ce a generat deja un sistem financiar pe cale să concureze, chiar să revoluţioneze tot ce am cunoscut până acum în materie de valute şi servicii financiare. (aici, un articol scris în mai 2013, când valoarea BTC era mult mai mică).
Şi acum, ce legătură au acestea cu Roşia Montană? Am încercat să mă detaşez de aspectele acestea legate de valorile pământele, monede, finanţe, valute, tranzacţii, etc.
M-am gândit aşa: “Oare cum s-or uita la noi nişte fiinţe evoluate ajunse în preajma noastră, observând felul în care ne comportăm noi pe Pământ, văzând care sunt ne sunt valorile după care alergăm? Oare cât de încuiaţi sau de zombie ne-ar putea descoperi atunci când ar vedea cum ne distrugem singuri planeta – singura valoare materială reală, în căutarea unor valori arbitrare, pur comerciale? Oare cum ne-ar cataloga când ar vedea că ne calamităm adevarele bogăţii naturale, oferite cu atâta generozitate de Mama Geea, doar pentru a extrage un metal cu nimic mai preţios, de fapt, decât altele, dar pe care concepţiile umane l-au valorizat, de-a lungul atâtor culturi şi generaţii, doar pentru raritatea sa, pentru sursa sa limitată şi, implicit, pentru o oarecare fascinaţie idolatriacă, specifică bolnavei minţi umane?”
Cugetând aşa, am realizat, o dată în plus, valenţa din ce în ce mai simbolică, mai plină de conţinut şi de conştiinţă, a luptei împotriva distrugerii naturii. Adică a adevăratelor bogăţii ce ne înconjoară. Pentru ce o distrug? Pentru ceva atât de arbitrar. Atât de josnic, de o vibraţie atât de scăzută că scutură pământul, la propriu şi la figurat. Aşa lucrează Universul, arătându-ne la propriu ce este josnic şi ce este înalt. Ne dă mură-n gură, doar să deschidem ochii odată.
Lupta pentru natură, pentru Mama Geea, indiferent de formele şi de ocaziile pe care ea o îmbracă – Roşia Montană, gazele de şist, tăierea pădurilor – devine una tot mai mistică. O luptă pentru trezirea Conştiinţei umane.
De bună seamă că cei ce nu văd asta îşi ţin încă pe ochi eşarfa neagră. Iar ceilalţi, smintiţii ce generează acest conflict existenţial sunt nimic altceva decât fiii Răului. Sau sclavii nimicniciei. Pentru că acolo unde nu-i Lumină, nu poate fi altceva decât Hăul. Noaptea minţii şi a sufletului.
Preţul BTC pentru România poate fi accesat aici.
Marş Roşia Montană la Oradea – lumânări Certej:
Marea Adunare a Moţilor, de la Câmpeni:
Marş Roşia Montană la Oradea – Cantemir:
Marş Roşia Montană la Oradea – 6 octombrie:
Mitinguri paralele la Oradea: anti-cianuri şi anti-gaze de şist, în Piaţa Unirii, respectiv Parcul Traian:
Marş Roşia Montană Oradea – 22 septembrie 2013:
Marş Roşia Montană Oradea – 15 septembrie 2013: