Peştera cu Cristale din Roşia – Bihor GALERII FOTO

Din 2012 încoace, Bihorul turistic se poate lăuda cu încă o peşteră amenajată, deschisă publicului larg în comuna Roşia, din sud-estul judeţului. E vorba despre Pestera cu Cristale, descoperită de minerii din mina Farcu, în 1987.

Amenajarea peşterii s-a realizat abia în 2012, printr-un proiect câştigat de Centrul de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor. Acest ONG de mediu este custodele Munţilor Pădurea Craiului şi a câştigat un grant finanţat de un organism aflat în subordinea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Peştera a fost curăţată, s-au montat scări de acces şi a fost introdus curent electric. A fost preferată lumina de tip LED – o lumină rece care nu afectează cristalele din peşteră.
Valoarea proiectului de amenajare a peşterii se ridică la 70.000 de euro. Jumătate din bani au fost asiguraţi de ONU, iar cealaltă jumătate de Primăria Rosia. Firma Ecopiro, cea care deţine licenţa de exploatare a bauxitei la mina Farcu, a asigurat suportul logistic pentru amenajarea acestei peşteri.

Tiroliană, trenuleţ, lift

Viorel Lascu de la Centrul de Arii Protejate este omul care a avut iniţiativa amenajării acestei peşteri. „Specificul peşterii este dat de nişte «libelule» din cristal transparente, care atârnă de tavan şi care dau o particularitate. Peştera are 250 de metri, din care vizitabilă este astăzi doar o treime.

Celalată vizitabilă va fi vizitabilă doar în grupuri foarte mici”, spune Lascu arătând că pentru acel sector al peşterii pe viitor se va realiza o tiroliană, iar amatorii de senzaţii tari vor fi instalaţi într-un ham, din care vor putea vedea peisajul cristalin al acestei peşteri. „Va fi o tiroliană din cablu, într-un ham, te uiţi în stânga, dreapta, faci poze… Va fi o chestie inedită. Nu mai există nicăieri în lume aşa ceva”, ne-a spus, Lascu, adăugând că pe viitor această peşteră din mină va fi dotată cu un trenuleţ electric şi un lift.

pestera cu cristale rosia bihor

Andrei Acs, de la Centrul de Arii Protejate, a arătat că ghizii peşterii sunt selecţionaţi dintre localnici. 15 lei este biletul pentru adulţi, 10 lei pentru copii şi tot 10 lei, pentru grupuri de peste zece persoane.

Parc de aventuri

Comuna Roşia îşi realizează un viitor turistic. De ani de zile, zona este atractivă pentru turişti. Lângă Peştera cu Cristale – Farcu, s-a amenajat deja o tiroliană (coborâre pe coardă), lungă de 300 de metri. Primarul Florin Bonca are însă planuri mari. Pe lângă Pestera cu Cristale, primarul vrea şi un parc de aventuri, amenajat în apropierea peşterii. „Pe Măsura 3.1.3. avem depus un traseu turistic pe Cheile Cuţii. Chei de o rară frumuseţe şi pe care se găseşte un lanţ de peşteri: Peştera Rece şi Peştera Vacii, care ar putea fi amenajate. De asemenea, avem Cheile Lazurilor. Acolo avem un proiect de Hotărâre de Guvern”, ne încredinţează primarul.

viorel lascu cornel popa

La inaugurarea peşterii, în 2012, a fost prezent preşedintele proaspăt ales al Consiliului Judeţean, senatorul Cornel Popa. Spunând că aceste peşteri pot fi distruse, dacă nu sunt îngrijite, Popa a făcut referire la furtul de cristale din această peşteră. De la descoperirea ei, în 1987, de către mineri, peştera a fost ani de zile devastată, cristalele fiind luate din peşteră pentru a fi comercializate. Noroc că în 1991 s-a prăbuşit intrarea în peşteră, accesul amatorilor de cristale fiind blocat.

pestera cu cristale comuna rosia bihor

Şi la Peştera Meziad

Centrul de Arii Protejate a amenajat şi Peştera Meziad, aceasta fiind iluminată. „La Meziad avem un proiect similar: amenajare la cele mai înalte standarde, de siguranţă şi de impact minim în mediu. Anul acesta vom începe un proiect mai mare. Vom lucra împreună cu specialişti şi cu cele 18 comunităţi din zonă să dezvoltăm un plan de management pentru această zonă în care toată lumea să se regăsească: atât conservarea naturii cât şi dezvoltarea economică şi care să dea o direcţie de mers pe următorii zece ani pentru întreaga zonă din toate punctele de vedere”, dezvăluia Iacobaş planurile CAPDD Bihor.

Din 2010, Centrul de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor este custodele atracţiilor din Munţii Pădurea Craiului, desemnat fiind de Ministerul Mediului. În total, 40.000 de hectare cuprinse în situl Natura 2000, ce găzduieşte 2.000 de peşteri, din care 200 vizitabile fără a vreo dificultate majoră, în ciuda accesului mai dificil la aceste formaţiuni.

12 peşteri sunt accesibile publicului larg, iar patru sunt amenajate: Peştera Vadu Crişului, Ungurul Mare, Pestera cu Cristale şi Peştera Meziad. CAPDD a câştigat custodia acestor munţi la Ministerul Mediului, acumulând 92 de puncte, în detrimentul Romsilva, care a obţinut 38 de puncte la concurs.

Contact pentru vizitarea peşterilor, pe CAPDD-Bihor.ro

Peştera cu Cristale – pe Facebook