Ryanair răreşte cursele şi creşte salariile piloţilor

Michael O'Leary Sursa Entrepreneur.com
Michael O’Leary Sursa Entrepreneur.com

Oradea rămâne neafectată de problemele de personal ale companiei, dar Bucureştiul pierde zborul de Palermo. Ryanair vrea să se redreseze prin încetinirea ritmului său de creştere a curselor aeriene, între lunile noiembrie 2017 şi martie 2018.

Printr-un comunicat, cea mai mare companie aeriană din Europa anunţă un set de măsuri în tentativa sa de a se revigora, după anularea a 50 de curse pe zi, până în 28 octombrie. Din România, doar cursa Bucureşti – Palermo va fi suspendată în perioada anunţată. Oradea nu va fi afectată. „Toate cursele aeriene de pe Aeroportul Internaţional Oradea merg foarte bine”, asigură directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, care subliniază că Ryanair nu are decât motive de mulţumire pentru cursele sale de Oradea. „Pentru cursa de Londra, au trebuit să lase pasageri la sol!”, insistă Pasc, care anticipează că Aeroportul Oradea va avea zboruri tot mai diversificate şi mai dese. Mai cu seamă că se construieşte un nou terminal, aici.
De la Oradea, Ryanair zboară acum spre Londra, Milano, Barcelona, Memmingen (lângă Munchen) şi urmează şi Dusseldorf, iar statutul internaţional al aerogarei este girat de Ryanair.

34 de curse anulate!

Ryanair anunţă că din noiembrie până în aprilie va zbura cu 25 de aeronave mai puţine, din flota sa de 400 de aeronave şi apoi, cu zece aparate de zbor mai puţine, din viitoarea flotă de 445 de aeronave, începând cu aprilie 2018. 34 de curse vor fi anulate, iar pasagerii în cauză au fost anunţaţi printr-un email, transmite compania aeriană. Este vorba despre curse între destinaţii din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia, Grecia, Bulgaria, Suedia, Norvegia, Portugalia.
Compania irlandeză anunţă că astfel va elimina riscuri unor noi zboruri anulate, pentru că le râmâne la dispoziţie mai mulţi piloţi şi personal de zbor.
Motivaţia acestei noi măsuri, destul de dură, este dată de necesitatea de trecere de la un calendar de acordare a concediilor piloţilor ce debutează în aprilie şi se încheie în mai, la un calendar ce corespunde cu anul calendaristic, din ianuarie până în decembrie 2018. Astfel, Ryanair îşi întemeiază problemele cu piloţii pe faptul că trebuie să le ofere acestora tot concediul în perioada aprilie – decembrie 2018! O dată cu un sezon de iarnă mai lejer, Ryanair promite să îşi rezolve toate problemele de personal.

Voucher de 40/80 de euro

„Mai puţin de 400.000 de clienţi au rezervări pentru aceste curse, ce reprezintă mai puţin de un zbor pe zi pe toate cele 200 de aeroporturi, în cele cinci luni de iarnă. Mai puţin de ]1% din cei 50 de milioane de clienţi Ryanair vor fi afectaţi în aceastră iarnă. Aceştia au fost deja anunţaţi cu între 5 săptămâni şi 5 luni despre aceste schimbări de program, oferindu-le curse alternative sau rambursarea biletelor. De asemenea, au primit câte un voucher de 40 de euro pentru o cursă sau 80 de euro dus-întors pe care-l vor putea folosi în octombrie, pentru orice zbor Ryanair operaţional în perioada octombrie – martie 2018”, transmite Ryanair, printr-un comunicat.
Şi cei 315.000 de clienţi afectaţi de anularea zborurilor Ryanair în perioada septembrie – octombrie vor primi acest voucher, care se adaugă compensării primite de la Ryanair, prin reglementarea UE261, de pasagerii rămaşi fără zborurile rezervate, în ultima perioadă.
„Pentru cei peste 99% din clienţii Ryanair ce nu sunt afectaţi de aceste anulări de zboruri şi schimbări de calendar, această rată mai mică de creştere a numărului de zboruri înseamnă eliminarea riscului pentru anulări viitoare de zboruri cauzate de problemele cu personalul”, transmite Ryanair. În altă ordine de idei, compania aeriană anunţă continuarea programului de achiziţie a aparatelor Boeing 737: 50 de aparate în această iarnă şi doar 25 de aparate în iarna 2018/2019. De asemenea, problemele cu salariile piloţilor sunt confirmate indirect de Ryanair, în ciuda faptului că un căpitan de zbor câştigă între 120.000 şi 180.000 de euro pe an, conform companiei. Ryanair anunţă că, în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii personalului de pe bazele sale din Dublin, Londra – Stansted, Frankfurt şi Berlin, s-au acceptat creşteri salariale cu între 5.000 şi 10.000 de euro/persoană şi că vor exista asemenea întâlniri pe toate cele 86 de baze Ryanair. În acest context, Ryanair anunţă oferte la preţuri promoţionale în acest weekend şi promite că preţurile la bilete vor rămâne la valori mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *