Mes que un club. Barcelona – clubul pentru care timpul se dilata

Sergi Roberto duce Barcelona in sferturi Getty ImagesÎn presă – titlurile fac (aproape) totul. Vă dau câteva. Marca: “Remontada para la historia” – O revenire pentru istorie. L’Equipe: “Un naufrage historique” – Un naufragiu istoric.

AS: “El Barca entra en la historia” – Barca intră în istorie. France Football: “Le PSG tombe de tres tres haut” – “PSG cade de foarte, foarte sus”. El Mundo Deportivo: “¡¡¡Proeza del Barça!!!” – Ispravă a Barcei!!!

Merg dincolo de presa din ţările echipelor combatante.

Gazzetta Dello Sport: “Il Barça va oltre l’incredibile. Remuntada: fa il 6-1 al 95′! Tre gol al Psg negli ultimi 8′” – Barca trece dincolo de incredibil. Remuntada: face 6 – 1 în ’95. Trei goluri în ultimele ‘8.

Sport Bild: “6:1! Barça schafft Wunder von Camp Nou!” – 6:1! Barca creează minunea pe Camp Nou!

Ajung şi pe meleagurile noastre. GSP: “Ireal, incredibil, uluitor!!! Remontada istorică s-a împlinit pe Camp Nou!”

Prosport: “Le vom povesti copiilor această seară! FABULOS! MEMORABIL! Barcelona rescrie istoria fotbalului şi se califică în sferturi după 6-1 în returul cu PSG”

Cred că titlurile spun totul despre ce s-a întâmplat în seara zilei de 8 martie, pe Camp Nou. Barcelona serveşte o lecţie de fotbal şi de viaţă şi se califică în sferturile UEFA Champions League. Un 6 – 1 realizat în ’95, prin golul catalanului sadea Sergi Roberto, produs la academia La Masia, introdus pe teren în repriza secundă. Paris Saint Germain se confruntă cu o dublă catastrofă: una fotbalistică şi una morală. O formaţie cu atâtea valori ca PSG se scufundă pe Camp Nou în urma unui joc meschin. Un fotbal de echipă mică, cu fundul în poartă, pe care cred că nici măcar Helenio Herrera – creatorul catenaccio – nu l-ar fi girat. Nicio formaţie din Spania nu joacă aşa meschin pe Camp Nou. Iar PSG ar fi de top 4 şi în Spania.  

Penalty ciupit pentru istorie

Sigur, se poate discuta despre penalty-ul primit de Suarez în ’91. În stilul său caracteristic, uruguayanul a plonjat în careu imediat ce a simţit mâna parizianului Marquinhos. Un sfert de penalty, care coroborat cu celălalt sfert de penalty pe care arbitrul nu îl acordase ceva mai devreme, au făcut, iată un penalty plin. O Barcelonă exuberantă, încrezătoare – o echipă pe care nu o văzusem deloc la Paris. Între timp, pe Camp Nou PSG s-a ocupat doar cu stratageme de echipă mică. O atitudine meschină – simulări, trageri de timp, contraatacuri tratate superficial. 

Aş spune că Zeul Fotbal a făcut dreptate. Sper că cei ce încearcă să fenteze fotbalul vor înţelege că prin zgârcenia şi impostura lor nu fac decât să siluească frumosul joc şi, implicit, să îndepărteze spectatorii din tribune şi din faţa televizioarelor. O lecţie ce s-ar cere învăţată de destui tehnicieni şi fotbalişti inclusiv din Liga 1 românească – avizi să-şi primească salariile şi primele, plătite cu bani (încă) grei din drepturile TV. Adică, până la urmă, din interesul nostru, al tuturor microbiştilor.  

Magia (a)temporală sau cum e posibil aşa ceva

Revenind, în definitiv ce este Remuntada catalană? Este o stare de spirit. Este conştiinţa valorii. Atât a valorii fotbalistice, cât şi a valorii forţei colective. Este conştiinţa comuniunii suporterii – club. Până la urmă, este conştiinţa energiei pozitive pe care o emană acest club magnific – FC Barcelona – ce a oferit şi continuă să ofere atâtea episoade frumoase Fotbalului. Şi, iată, atunci când nu încerci să driblezi Fotbalul, ci doar adversarii, generozitatea din teren se răsplăteşte pe tabelă. Chiar şi atunci când ceasul se pregăteşte să meargă la culcare. Am fost martorul unei ecuaţii cosmic-fotbalistice, demonstrată la firul ierbii. Atunci când corpul cu 90.000 de suflete alintat “Mes que un club” se roagă în cor Zeului Fotbal, timpul se dilată şi fără să se apropie de viteza lumii. Doar astfel se poate explica cum în opt minute, din ’88 până în ’95, pe Camp Nou se pot înscrie trei goluri, într-un duel al titanilor. Într-o singură poartă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *