Emmanuel Macron ar fi noul presedinte al Frantei!

Emmanuel Macron Sursa: politico.eu
Emmanuel Macron Sursa: politico.eu

Foarte probabil, noul preşedinte al Franţei se va numi Emmanuel Macron. Tipul are 39 de ani şi conduce mişcarea politică nou-nouţă En Marche!

Fost membru al Partidului Socialist Francez, tipul este văzut acum ca un social-liberal, aderent al celei de-a treia cale, promovată de Bill Clinton, Tony Blair şi de fostul cancelar german Gerhard Schroeder. Noul star al politicii franceze este pro-UE, pro-imigranţi după politica porţilor deschise, promovată de Merkel, iar în privinţa religiei, Macron consideră că în spaţiul public, “legile Republicii trebuie să prevaleze în faţa legilor religioase”. De asemenea, Macron condamnă şcolile religioase, “ce instigă la ură împotriva Republicii”, unde, de exemplu, procesul de învăţământ se desfăşoară cu precădere în limba arabă sau unde principiile Torei prevalează în faţa principiilor fundamentale ale Statului Francez.

Fillon – compromis!

Macron vine din domeniul bancar (Rothschild & Cie Banque) şi a fost ministru al Economiei, în Guvernul Valls. Candidatul dreptei, fostul premier Francois Fillon şi-a compromis candidatura după ce şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, pentru o sinecură. Publicaţia Canard Enchaîné a dezvăluit faptul că soţia acestuia, Penelope, a primit 45.000 de euro, vreme de 15 ani, ca angajat la cabinetul parlamentar al lui Fillon, unde aceasta prestase o muncă fictivă.

Marine Le Pen Sursa: evz.ro
Marine Le Pen Sursa: evz.ro

În ciuda popularităţii în continuă creştere, Marine Le Pen – extrema dreaptă – are şanse foarte mici să-l învingă pe Macron în turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze. Pentru că LePen nu este Donald Trump, iar Macron cu atât mai puţin Hillary Clinton. Chit că aderă la linia politică a democraţilor americani. 

Favorit la pariuri

Azi, Macron este cotat favorit de casele de pariuri, cu cote gravitând în jurul cifre 2.00 (doi lei câştigaţi la un leu pariat). Marine Le Pen este cotată acum cu minimum 3.00, iar Fillon de la 5.00 la 9.00, pentru o reuşită extrem de improbabilă. Cu atât mai mult cu cât se aşteaptă ca Fillon să renunţe la candidatură, din pricina scandalului. Alegerile prezidenţiale franceze vor avea loc în 23 aprilie 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *