Hiperbola fiscală Dragnea riscă să fâsâie

Dragnea LiviuOK. Cioloş n-o va face. Va lăsa Codul Fiscal aşa cum este. Cu 19% TVA de la 1 ianuarie 2017, cu taxa pe stâlp şi supraacciza la carburanţi, de 7 eurocenţi/litru – eliminate, de la aceeaşi dată.

 

Sigur, Dragnea ar fi vrut ca Cioloş s-o facă, să amâne cu un an cele trei măsuri de reducere a fiscalităţii. Ce i-a cerut, de fapt, Dragnea lui Cioloş?

Şi-a încălcat deja PSD promisiunile electorale, cu adevărat?

Răspunsul corect este “DA şi NU”. Dacă ne uităm pe programul de guvernare din campania electorală, publicat pe indraznestesacrezi.ro, remarcăm că acolo PSD promite reducerea cotei TVA la 18%, din 1 ianuarie 2018. Despre taxa pe stâlp şi supraacciza la carburant, nici poveste. Prin urmare, tehnic vorbind, PSD nu şi-a încălcat deloc programul de guvernare, cerându-i lui Cioloş să amâne eliminarea celor două taxe, precum şi scăderea TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2017.

Motivaţia lui Dragnea privind motivele pentru care i-a cerut lui Cioloş ce i-a cerut (degeaba, până la urmă) este, însă, una şubredă. Motivele scoase la înaintare de Dragnea sunt gogoriţe pentru naivi: cum că nu are rost să scădem acum TVA de la 20% la 19%, dacă oricum PSD îl scade la 18%, din 2018, pentru că oricum 1% nu se simte sau cum că nu are rost să eliminăm supraaciza şi taxa pe stâlp până când nu transpunem în legislaţia românească Directiva CE, ce ar uşura lupta Statului Român cu firmele ce scot profitul din ţară.

Ponta din Codul Fiscal, trecut la index

Dacă cele trei măsuri nu sunt prinse în programul de guvernare construit sub sloganul “Îndrăzneşte să crezi în România” (indraznestesacrezi.ro), atunci de ce putem spune, totuşi, că PSD şi-a încălcat vreo promisiune? Da, se poate spune că PSD îşi trece la index aceste promisiuni, deoarece cele trei măsuri fac parte din programul de relaxare fiscală demarat de Guvernul Ponta, în 2014, iar Codul Fiscal actual, votat în 2015, este emanaţia acelui Guvern PSD! Sigur, Ponta nu ştia în 2015, când era votat actualul Cod Fiscal, că doar peste câteva luni se va întâmpla tragedia de la Colectiv, iar el nu va mai fi prim-ministru.

Prin urmare, PSD şi-a pregătit terenul pentru alegerile din decembrie 2016 din postura de partid aflat la guvernare, un partid al marii relaxări fiscale şi al reîntregirii pensiilor şi salariilor. Cum viaţa a vrut altfel, PSD a câştigat alegerile din 2016 din postura de partid de opoziţie, ceea ce a ajutat scorul electoral al social-democraţilor. Prin urmare, în mod intenţionat PSD a lăsat pe dinafară din programul său electoral de guvernare taxa pe stâlp şi supraacciza pe carburant.

Cum era să vii să te lauzi în campania electorală că cele două vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2017 prin noul Cod Fiscal propus de fostul Guvern PSD, când tot fostul Guvern PSD instituise, din start, cele două poveri fiscale?! Nu e util, nu e productiv pentru un partid aflat în campania de recucerire a guvernării, în faţa unui popor oricum amnezic. Prin urmare, PSD a întocmit un program de guvernare mărinimos, menit să farmece toate categoriile sociale – de la antreprenorii doritori de înlesniri fiscale până la angajaţii şi pensionarii ce visează la salarii decente. Şi, desigur, a lăsat afară ce nu-i convine.

Esenţial: Ce nu spune Dragnea

Ce nu a spus Dragnea este, ca de obicei, şi mai important. Dragnea nu putea să spună că, de fapt, pentru a-şi pune în operă programul de guvernare “îndrăzneştesăcrezi”, are nevoie să scape de unele măsuri de relaxare fiscală, luate de Guvernul PSD Ponta. Pentru că, nu-i aşa?, nu poţi duce România înainte relaxând fiscal la extrem, dacă în paralel îţi propui să creşti pensiile şi salariile. Unde mai pui că se cade să îţi doreşti ca investiţiile publice să continue într-un ritm tot mai susţinut. Şi toate acestea, purtând în spate “cocoaşa” Codului Fiscal actual – moştenirea Guvernul Ponta, ce lasă bugetul de stat fără miliarde de euro. Ar fi deja prea mult!

Blufând postelectoral, Dragnea a încercat să-şi facă mai uşoară viaţa de posibil premier, mutând cu mâna lui Cioloş. Avea nevoie să-şi cureţe terenul de relaxările fiscale moştenite de la Ponta, pentru a poza apoi în premierul care le face pe toate. Nu i-a ieşit. În 2017, bugetul de stat al României va încasa mult mai puţin decât în 2016. Iar investiţiile trebuie să curgă. De pildă, avem nevoie de autostrada Oradea – Cluj.

Iar din 2018, conform programului de guvernare PSD, România ar trebui să devină un adevărat paradis fiscal. O sumedenie de scutiri fiscale trebuie aplicate de la 1 ianuarie 2018, conform promisiunilor electorale “Îndrăzneşte să crezi în România”.

Rămâne de văzut ce se va alege din guvernarea lui “Moş Crăciun” cu mustăţi dalbe. Că de nu se vor vedea multe de pe urma marelui program “Îndrăzneşte să crezi”, tare mi-e că pe PSD-işti îi vor aştepta alţi zece ani de stat pe tuşă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *