Bolojan, unificatorul. Sau, de ce nu?, “divide et impera” pe stil nou

Referendum Oradea Mare 5 iunie 2016
Promo la “Referendum Oradea Mare 5 iunie 2016”

Se prea poate ca referendumul “turul III” pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul să nu mai aibă loc deloc pe 5 iunie, o dată cu alegerile locale, când este lesne de înţeles că referendumul ar reuşi, finalmente, să atingă pragul minim de prezenţă (30%), pentru a putea fi validat.

 

PSD a sesizat Avocatul Poporului, Avocatul s-a convins că Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Cioloş este neconstituţională şi, la rându-i, a sesizat Curtea Constituţională pentru excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 15/2016 – o Ordonanţă ce modifică Legea referendumului, astfel încât un referendum local să poată fi organizat în aceeaşi zi şi aceleaşi secţii de votare cu alegerile locale. Avocatul Poporul vede neconstituţionalitatea pe două paliere: 1. Nu există un motiv real de urgenţă pentru care să modifici Legea referendumului nr. 3/2000 prin OUG; 2. Curtea Constituţională a hotărât deja o dată, în 2013, că o modificare la Legea refendumului poate intra în vigoare abia la un an de la adoptarea ei, pe când OUG-ul lui Cioloş ar urma să fie aplicat la doar câteva săptămâni după emiterea sa! Adică pe 5 iunie, cu proxima ocazie. Curtea va judeca speţa pe 26 mai 2016.

OUG-ul lui Cioloş vine în întâmpinarea dorinţei primarului de Oradea, Ilie Bolojan, aspect evidenţiat şi de Avocatul Poporului. Şi, judecând după numărul de orădeni ce au votat anul trecut “DA” pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul, alţi cel puţin 30.000 de orădeni ar avea motive de satisfacţie, dacă Curtea Constituţională decide, totuşi, că e constituţional OUG-ul dat de Cioloş ca mână de ajutor lui Bolojan şi, implicit, orădenilor convinşi de acesta.

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan

Organizarea referendumului de fuziune o dată cu alegerile locale l-ar ajuta, cu siguranţă, pe primarul Ilie Bolojan, care deja şi-a luat ca slogan electoral “Ilie Bolojan – Primar pentru Oradea Mare”. Referendumul îi foloseşte primarului de Oradea în exerciţiu şi în campania electorală şi, pe cale de consecinţă, la vot. Chit că Bolojan nu are concurenţă pentru funcţia de primar, judecând după sondaje. Este importantă, însă, configuraţia Consiliului Local Oradea. Nu îi este totuna nici primarului şi nici adversarilor săi politici, dacă PNL singur va avea peste sau sub 50% din voturile exprimate în Oradea.

Pe de altă parte, paradoxal, Bolojan iese bine şi în situaţia în care Curtea Constituţională decide că OUG-ul dedicat de Cioloş lui Bolojan este neconstituţional şi, pe cale de consecinţă, referendumul local nu poate fi ţinut în aceeaşi zi cu alegerile locale.  De ce? Pentru că, astfel, îi va putea arăta cu degetul pe alţii, acuzaţi că s-ar fi opus dezvoltării Oradiei. Mă îndoiesc că Bolojan însuşi va marşa puternic pe o asemenea autovictimizare, dar intuiesc că echipa din jurul lui va şti să evidenţieze cum adversarii politici din PSD se fac vinovaţi că referendumul a picat. Din nou. A treia oară.

Între timp, Bolojan şi orădenii unionişti (printre care, de principiu, mă număr şi eu, recunosc) nu trebuie să piardă din vedere un alt aspect, o altă întrebare: mai vrea Sînmartinul să se unească cu Oradea? Niciunul dintre cei doi candidaţi la Primăria Sînmartin nu se arată entuziasmaţi de fuziune acum, în plină campanie electorală. Primarul Lucian Popuş (PNL-PDL) dă înapoi, afirmând că va fi nevoie de un alt referendum şi la Sînmartin, deoarece cel vechi nu mai e valabil… Popuş ştie că nu poate să candideze pentru încă un mandat la Primăria Sînmartin susţinând că, de fapt, vrea să-i cedeze locul lui Ilie Bolojan. Contracandidatul lui Popuş, Cristian Laza (PSD, ex. PNL) este din start un adversar al unificării Sînmartinului cu Oradea, convins că fuziunea va duce la creşterea impozitelor pentru cei din Sînmartin.

În termeni reali, fuziunea i-ar fi cu adevărat folositoare unui municipiu Oradea ce are nevoie neapărată să-şi suplimenteze activele, în condiţiile unei sarcini financiare tot mai greu de dus în spate, pe fondul creditelor bancare contractate pentru a-şi confinanţa extrem de scumpele proiecte derulate în Oradea, în ultimii ani. În privinţa Sînmartinului, dacă facem abstracţie de problema fiscală, deloc simplă, fanii primarului de Oradea pot garanta că Băile Felix şi Băile 1 Mai şi-ar schimba faţa o dată ce vor intra în administrarea Primăriei Oradea.

Până la urmă, este foarte posibil ca din ecuaţia unificării Oradea+Sînmartin, să rămânem doar cu înjurături focoase pe forumurile portalelor de ştiri şi pe mediile de socializare. Şi uite aşa, vom constata că, în loc să ne unim “în cuget şi-n simţiri”, nu am făcut decât să ne lăsăm dezbinaţi, divizaţi de o idee ce se vede tot mai greu pusă în practică. Poate că, pur şi simplu, nu a sosit încă vremea ei…

Pe aceeaşi temă:

Referendumul Oradea+Sînmartin depinde de Curtea Constituţională

Se schimbă aerul unionist în Sînmartin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *