Oradea mai curată, Oradea mai gazată

CET Oradea de pe cladirea Primariei. Nu se mai vede fumul. Sursa foto: Florin Birta
CET Oradea de pe cladirea Primariei. Nu se mai vede fumul. Sursa foto: Florin Birta

O veste bună pentru Oradea. A dispărut fumul CET-ului pe cărbune, cel poluator, în care Primăria nu a investit nimic pentru a filtra carbonul ce ieşea pe coşul cel mare. A ales s-o retehnologizeze pe gaz, chit că de la Oradea nu putem inflenţa sub nicio formă preţul gazului de pe piaţă.

 

Într-adevăr, ăsta e singurul câştig al oraşului, că scăpăm de poluare. Cost: 58 de milioane de euro, bună parte bani europeni. Totuşi, să avem în vedere faptul că, deşi nu se vede, şi CET-ul pe gaz poluează. Unii ar putea zice că tot e ceva şi că nu are rost să tot cârcotim, dacă tot s-a făcut ceva. Tare mi-e, însă, că noul CET pe gaz va deveni nesustenabil de către sărăcuţii orădeni, o dată ce vor vedea că facturile nu devin mai suportabile, ci dimpotrivă. Mai cu seamă că însuşi primarul Bolojan se fereşte să ofere garanţii sau măcar promisiuni că va scădea factura la încălzire, o dată cu noul CET pe gaz şi cu reabilitarea magistralelor.

Altfel, aşa cum am mai scris-o, nu cred în varianta de retehnologizare. E păguboasă, e o soluţie comunistă aplicată la o eră capitalistă, din care au dispărut consumatorii energofagi. Implicit, şi nevoia de centrală electro-termică. Viitorul şi viitoarele facturi la încălzire ne vor lumina şi ne vor arăta adevărul, în anii ce vin. Sper ca eu să rămân doar un Toma necredinciosul şi investiţia să-şi dovedească rentabilitatea şi oportunitatea pentru buzunarul orădeanului.

Până atunci, mai multe despre această problemă majoră a Oradiei, citeşte aici:

CET pe gaz, tichia de mărgăritar a Oradiei

Citeşte şi:

Reportaj special: Bruxelles – tărâmul cărei făgăduinţe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *