Îţi mulţumim pentru fotbalul total, maestre Johan Cruyff VEZI FILMUL DOCUMENTAR

Johan Cruyff - maestrul fotbalului total
Johan Cruyff – maestrul fotbalului total

Johan Cruyff a plecat dintre noi de timpuriu, la nici 69 de ani şi a lăsat fotbalul mult mai sărac. În mod ciudat, recent, Cruijff chiar ajunsese subiect de discuţie între mine şi tatăl meu, mai tânăr decât legenda olandeză cu un an şi jumătate. Tata îl văzuse pe Cruyff jucând. Şi m-a încredinţat că, deşi acum îl admiră pe Messi, Maradona şi Cruyff fuseseră cei mai mari fotbalişti pe care i-a văzut.

 

Dar Cruyff a fost mult mai mult decât un mare jucător de fotbal. A fost un deschizător de drumuri. A fost omul care nu s-a mulţumit să câştige. A vrut să câştige într-un anumit fel. În acel fel prin care poate să-i facă fericiţi pe cei ce vin la stadion. Fotbal total. Acesta a fost idealul pe care Cruyff a reuşit să-l aducă la FC Barcelona, după ce Portocala Mecanică din anii ’70, condusă de Cruyff, încântase lumea fotbalului.

Barcelona de astăzi este rezultatul filosofiei aduse de Cruyff la clubul catalan, în anii ’90, după ce mulţi catalani rămăseseră cu gustul dulce al imensului jucător ce-i încântase pe Camp Nou, în anii ’70. Cruyff a adus o filosofie a artei fotbalistice, îngemănată cu performanţa. Cruyff – antrenorul favorit al lui Hagi, chit că Gică al nostru nu a fost titular cert niciodată în super-Barcelona lui Cruyff, din anii ’90. Acelaşi Cruyff este întemeietorul Academiei FC Barcelona de la Masia, după modelul Ajax. O academie-cult care a transformat clubul catalan, azi, în cel mai mare club de fotbal din lume, producând jucători precum Messi, Xavi, Iniesta, Pique, Busquets, Pedro etc.

Johan Cruyff a ieşit din prim-planul lumii fotbalului în anii 2000, când a preferat să rămână consilier pentru managementul fotbalistic. Iar personalitatea sa puternică nu este deloc străină de acest preţ pe care Cruyff a ales să-l plătească de bunăvoie. La FC Barcelona i s-a conferit titulatura de preşedinte de onoare şi manager al echipei naţionale a Cataloniei.

Aveţi răbare şi vizionaţi documentarul când aveţi vreme. Merită. Durează doar 25 de minute:

[youtube]Srx8rZc1jcs[/youtube]

Ca jucător, Cruijff fusese Balon de Aur de 3 ori, între 1971 şi ’74, fiind şi FIFA Golden Ball, în acelaşi an ’74, când a pierdut finala Cupei Mondiale din Germania.

Cruijff a câştigat Cupa Campionilor Europeni de trei ori cu Ajax, între 1971 şi ’73, ultimele două cupe europene fiind câştigate cu Ştefan Kovacs (Covaci) antrenor. În campionatul olandez a triumfat de nouă ori, între 1966 şi 1984, de opt ori cu Ajax şi ultima dată cu Feyenoord. Cupa a luat-o de şase ori (5 Ajax, 1 Feyenoord). Jucătorul Cruyff a luat titlul şi cupa şi în Spania, cu FC Barcelona, într-o eră dominată de Real Madrid. Titlul, în ’74, cupa, în ’78. Cu Naţionala Olandei a pierdut celebra finală din ’74, în faţa Germaniei, chit că Portocala Mecanică era clar favorită.

După ce câştigase Cupa Cupelor (’87) şi de două ori Cupa Olandei (’86, ’87) cu Ajax, Cruyff s-a mutat la Barcelona, devenind cel mai longeviv manager din istoria acestui club. Cupa Campionilor şi Supercupa Europei, în 1992, La Liga între 1991 şi 1994, precum şi finalist în Cupa Campionilor (’94) – celebra finală pierdută în faţa unui Milan zburător, una dintre marile surprize din finalele UCL.

În ’89, Cruyff câştiga primul său trofeu continental cu FC Barcelona – Cupa Cupelor în faţa Sampdoriei (2-0), o victorie ce avea să prevestească primul trofeu al Cupei Campionilor Europeni din vitrina Barcelonei, adus cu Cruyff pe bancă în ’92, pe Wembley, tot împotriva Sampdoriei (1-0, gol Koeman, ‘112). O finală şi un gol pe care mi le amintesc şi acum. Şi o Barcelonă echipată, atipic, în portocaliu. Portocaliul norocos, de astă dată, al olandezului Cruijff…

Aşa cum Barcelona are ca motto sintagma “Mes que un club” – “Mai mult decât un club”, putem spune fără teama de-a greşi că Johan Cruyf a fost mai mult decât un mare jucător. Mai mult decât un mare antrenor. A simbolizat fotbalul total. Noi, românii, ne putem mândri cu faptul că timişoreanul clujean Ştefan Covaci (Kovacs) a fost unul dintre artizanii acestei filosofii, pusă în scenă de marele Ajax al lui Cruyff & Co, din anii ’70.

Pentru filosofia asta, pentru încăpăţânarea asta, Johan, îţi rămânem veşnic datori. Creatorul fotbalului total a ajuns în mâinile Creatorului universului. Maestre Johan, Dumnezeu să-ţi dea colţul de Rai pe care-l meriţi.

Citeşte şi:

Ne-a părăsit Iolanda Balas – Soter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *