Ilegitim – experimentul “Demenţei”. De văzut!

Ilegitim - film premiat la Berlin
Ilegitim – film premiat la Berlin

“Ilegitim” – un film românesc viu, dinamic, cu temă grea. Un film-experiment ce tratează problema conflictului între generaţii ajunse în situaţii-limită, dintr-o familie transformată într-un adevărat infern pentru membrii săi.

 

O familie ciudată, ce adună în aceeaşi casă un tată văduv, fii şi fiice trecuţi cu toţii de vârsta de 20 de ani. Iar gemenii dizigoţi Romeo şi Sasha dorm chiar în aceeaşi cameră. Mai mult, îşi petrec nopţile în cele două paturi lipite, devenite un imens “teren de joacă”, dar şi sursa calvarului ulterior.

Filmul porneşte exploziv, când fiii doctorului Victor Anghelescu (Adrian Titieni) află că, pe vremea comunismului, tatăl lor îi turna pe cei şi cele care pe acea vreme făceau avort ilegal. Tatăl se apără, afirmând că doar a protejat Viaţa însăşi. Cât de valoroasă este Viaţa însăşi va rămâne să decidă dr. Anghelescu atunci când se confruntă cu un pocinog inimaginabil în propria sa familie, făcându-l să exclame disperat: “Demenţilor!”.

Scena de final este una cât se poate de simbolică, cu un cifru subînţeles, spectatorului dându-i-se posibilitatea să înţeleagă morala de final într-o cheie proprie.

Adrian Sitaru, Robi Urs si Liviu Vizitiu - la premiera filmului Ilegitim de la Oradea
Adrian Sitaru, Robi Urs si Liviu Vizitiu – la premiera de la Oradea a lungmetrajului Ilegitim 

“Nu i-am impus niciodată un final (filmului). Mi-am zis că nu voi face un scenariu ales de mine, ci vor merge ei (actorii) înspre un final. S-a conturat unfir roşu, prin repetiţii şi discuţii. Dar a fost o pistă de la care ne-am putut abate. S-au dat situaţii pe baza cărora personajele au evoluat”, s-a confesat regizorul Adrian Sitaru chiar în sala de cinema, în sesiunea Q&A de după rularea filmului. Sâmbătă, la Cinama Palace avusese loc premiera de gală de la Oradea a filmului premiat la Berlinală. Au fost prezenţi regizorul Adrian Sitaru, precum şi a actorii Robi Urs (Romeo) şi Liviu Vizitiu (Bogdan).

Cei doi actori au relatat cum filmările au durat două săptămâni şi că în acel răstimp actorii au locuit efectiv în casa în care se petrece grosul acţiunii!

Robi Urs este cel care i-a dat viaţă lui Romeo, personaj proeminent în “Ilegitim”. Recunoaşte că a făcut muncă de documentare pentru a se pune în pielea personajului său, mai cu seamă că purtările lui Romeo nu-i sunt familiare. “Este destul de departe de convingerile mele”, afirmă actorul Urs despre personajul său…

Pus în faţa paralelei cu celebrul film 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a lui Cristian Mungiu, regizorul Sitaru s-a exprimat astfel: “Nu ne-am gândit noi foarte mult la 432. A fost un experiment fără scenariu. Pe mine personal m-a interesat tema alegerilor dificile, a situaţiilor limită şi a problemelor morale”.

Merită văzut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *