Drone militare ale Armatei SUA, folosite în misiuni civile, pe teritoriul american

Drona militara US Air Force
Drona militara US Air Force

Pentagonul recunoaşte faptul că drone militare spion au fost folosite deasupra teritoriului SUA pentru operaţiuni non-militare, în ultima decadă. Departamentul de Apărare al SUA asigură, însă, că toate zborurile au respectat legislaţia în vigoare.

 

Un raport dat publicităţii de Pentagon transmite că au fost sub douăzeci de astfel de misiuni între 2006 şi 2015,

Drona militara SUA
Drona militara SUA

„Câteodată, tehnologia se transformă atât de rapid încât legea existentă nu mai răspunde aşteptărilor oamenilor în ceea ce priveşte acceptabilul sau neacceptabilul. Este important să nu uităm faptul că poporul american găseşte acest subiect ca fiind unul foarte sensibil”, reacţionează Jay Stanley, analist la ACLU – American Civil Liberties Union, o organizaţie ce luptă pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului american. Stanley afirmă că, în acest context, ar trebui luată în discuţie revizuirea legilor, pentru un mai bun control al folosirii dronelor.

Interesant, raportul-analiză fusese realizat în martie 2015, dar nu a fost dat publicităţii până acum.

Tipuri de drone militare SUA Sursa: USA Today
Tipuri de drone militare SUA Sursa: USA Today

Misiuni civile cu drone aprobate de ministrul SUA al Apărării

Folosirea dronelor militare de către autorităţile civile trebuie aprobată de secretarul de stat al Apărării sau de către cineva delegat de către membrul Guvernului SUA, însă raportul Pentagonului arată că ministrul nu a delegat niciodată această responsabilitate. “Apetitul pentru folosirea acestor drone-spion în mediul domestic, pentru culegerea de imagini aeriene continuă să crească, la fel ca şi interesul Congresului şi a mass-media privind folosirea lor”, se arată în raport.

Se dovedeşte, astfel, că, deşi folosite la scară largă de către Armata SUA în misiunile militare de peste hotare, dronele militare au fost utilizate şi de către autorităţile civile americane pe teritoriul SUA, cu acordul Pentagonului, pentru misiuni civile.

Afli mai multe, în USA Today.

Citeşte şi:

Ilie Bolojan. Tătucu’ nost’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *