(Doar) 100.000 de euro prejudiciu la Primăria Oradea, constată Curtea de Conturi

Heliportul Spitalului Judetean şi Palatul Vulturul Negru
Heliportul Spitalului Judetean şi Palatul Vulturul Negru

Raportul Curţii de Conturi privind auditul efectuat în 2015 la Primăria Oradea relevă un prejudiciu de 439.000 de lei noi. Adică 0,05% din bugetul consolidat al Oradiei, pe anul 2014.

 

100.000 de euro este, totuşi, o sumă mult mai mică decât cea încasată de Primărie anual, din parcări. Adică 2 milioane de euro. Şi totuşi, cei de la Curtea de Conturi au constatat că Primăria mai face şi plăţi pe ceea ce firmele nu execută, de fapt.

Consiliul Local şi-a însuşit deja raportul, fără alte comentarii, într-o şedinţă de la care a lipsit primarul Ilie Bolojan, vineri, 26 februarie.
Prejudiciul de 439.000 de lei este împărţit astfel: 123.000 de lei din activitatea proprie a Primăriei, 102.000 din activitatea Spitalului Judeţean şi 210.000 din activitatea Administraţiei Imobiliare Oradea, transformată în Direcţia Patrimoniu a Primăriei, din 1 ianuarie 2016. Liceul Ady Endre, Şcoala Oltea Doamna şi şcolile nr. 11 şi 16 au fiecare câte 1.000 de lei prejudiciu constatat.

Baiuri la Heliportul Spitalului şi la Palatul Vulturul Negru

Curtea de Conturi a constatat decontarea unor cheltuieli nejustificate la obiectivul de investiţii Heliport, de la Spitalul Judeţean, în valoare de 102.000 lei. De asemenea, în sarcina AIO se reţin plăţi nelegale pentru lucrări la Palatul Vulturul Negru, în valoare de 115.000 lei. Un prejudiciu de 43.000 de lei a fost constatat la lucrările de reparaţii capitale de la Şcoala nr. 16, pentru lucrări neexecutate, cât şi acceptarea la plată a unor materiale peste prevederile normate pentru lucrările la Casa Armatei, în valoare de 14.000 lei. Tot AIO a plătit mai mult cu 23.000 de lei decât ar fi trebuit pentru refacerea gardului la Unitatea Militară 01232 Oradea, latura sudică, în vecinătatea pârâului Peţa, arată raportul Curţii de Conturi.
Curtea de Conturi reţine în sarcina Primăriei şi menţinerea unor obligaţii fiscale datorate de persoane decedate, în valoare de 3,6 milioane de lei. De asemenea, s-au constatat abateri în activitatea contabilă a şcolilor pomenite mai sus.
Deşi nu s-a stabilit niciun prejudiciu adus bugetului local, Curtea de Conturi a mai constatat faptul că Poliţia Locală aplică în mod eronat amenzile, riscând, astfel, să-i fie anulate procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor de către instanţe.

Plăţi nejustificate pe spaţiile verzi

Copaci tăiaţi în Oradea
Copaci tăiaţi în Oradea

Curtea de Conturi a găsit probleme şi în activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi, cu un prejudiciu în valoare de 95.000 de lei. Iată-le: „1. Acceptarea şi decontarea unui număr de zile mai mare decât cel efectiv lucrat şi pontat pentru activitatea de întreţinere şi salubrizare spaţii verzi – parcuri.
2. Nevalorificarea respectiv nepredarea în totalitate de către prestatorii de servicii a materialului lemnos rezultat în urma tăierilor de arbori. 3. Neconcordanțe privind suprafețele contractate, constatate la verificarea lucrărilor de întreținere spații verzi în municipiul Oradea.” De asemenea, s-a constatat că, pentru amenajarea Parcului Salca, administraţia locală a plătit lucrări neexecutate în valoare de 28.000 de lei.

PSD se-ncoardă la primarul Bolojan

PSD
PSD

PSD speculează prejudiciul constatat de Curtea de Conturi la Primărie, în valoare de aproape 100.000 de euro, pentru a da în adversarul său politic, primarul Ilie Bolojan. Iată ce au de zis pesediştii lui Ioan Mang: „Existența acestor prejudicii este un semn care arată “petele” de pe obrazul administrații pretins imaculate Bolojan. Recuperarea acestor prejudicii s-a produs doar pentru că verificările actelor de către inspectorii Curții de Conturi au scos la iveală plățile nelegale sau nejustificate către diverși agenți economici care au derulat contracte pe bani publici. Oare ce s-ar fi întâmplat cu aceste sume dacă nu erau efectuate controalele și mai ales dacă tematica de control ar fi vizat întreaga activitate financiar – contabilă a Primăriei Oradea și entităților subordonate acesteia și era verificată fiecare plată/lucrare/categorie de lucrări”.

Se caută ţapi ispăşitori?

Ilie Bolojan
Ilie Bolojan

Pesediştii încearcă să acrediteze ideea că primarul Bolojan îşi asumă meritele pentru realizările Primăriei, în timp ce la nereguli sunt găsiţi alţi ţapi ispăşitori din Primărie. Zice PSD: „Pare ciudată dubla măsură aplicată de administrația Bolojan în a trata diverse subiecte. Dacă despre “mărețele” proiecte sau realizări se impăunează doar edilul șef în schimb ori de câte ori apar întârzieri, disfuncționalități sau eșecuri sunt scoase în față persoane din planul secund, adică viceprimarii, sau personal de execuție. Este discutabilă modalitatea actualului primar de a-și exercita calitatea de ordonator de credit prin delegarea de semnătură pe unele documente care nu îl… avantajează”.

În fine, opozanţii politici îi cer lui Bolojan “să prezinte cine a generat prejudiciile stabilite de Curtea de Conturi și mai ales care au fost sancțiunile aplicate.”

Citeşte şi:

1.100 de semnături anti-frig, sub nasul (vice)primarului de Oradea

Ilie Bolojan. Tătucu’ nost’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *