Boldog születésnapot, magyarok! La mulţi ani, maghiari!

Cocarda Ro-Hu, realizata de Alexandrina Chelu
Cocarda Ro-Hu, realizata de Alexandrina Chelu

UDPATE: Artist şi, în acelaşi timp, om de afaceri, Alexandrina Chelu, de la Steaguri Oradea a propus deja o cocardă tricoloră româno-maghiară. Aceasta va putea fi purtată de 15 Martie, de 1 Decembrie sau cu orice altă ocazie, de către cine doreşte, desigur. CalinCorpas.ro vă încurajează s-o faceţi! Pentru comenzi, o puteţi găsi pe Alexandrina pe Facebook, aici

 

Azi este 15 Martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni. Este una dintre cele trei zile naţionale ale Ungariei şi poate cea cu cea mai mare însemnătate pe teritoriul românesc, datorită evenimentelor organizate anual în oraşele cu populaţie maghiară din Ardeal.

La 15 martie, maghiarii aniverseaza anual Revolutia de la 1848
La 15 martie, maghiarii aniverseaza anual Revolutia de la 1848

La 15 Martie, ungurii sărbătoresc anual declanşarea revoluţiei maghiare împotriva regimului habsburgic, de la 1848. La 20 August se sărbătoreşte Ziua Naţională, reprezentând “Ziua Sf. Ştefan”, ctitorul Ungariei, în timp ce la 23 Octombrie se aniversează revoluţia maghiară anticomunistă din 1956.

Oradea este cunoscut ca un oraş în care românii şi ungurii trăiesc bine laolaltă. Mai mult, Oradea este oraşul de scaun a patru episcopii ce arată inclusiv încărcătura etnică şi culturală a oraşului. Mă refer la episcopiile ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică şi reformată. Însă este şi oraşul sinagogilor, oraşul în care evreii au vrut dintotdeauna să se întoarcă.

cocarde ro - hu
Cocarde Ro – Hu

Mă gândesc ce frumos şi încărcat de simbol ar fi dacă, de 15 Martie, orădenii, români, maghiari şi alte etnii, ar purta la piept cocarde în roşu-alb-verde. Gestul s-ar cere întors în fiecare an de către maghiarii orădeni, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, prin schimbarea culorilor din piept în roş-galben-albastru. Sigur că gândul acesta poate fi văzut ca unul naiv, putând genera ironii mai mult sau mai puţin grosolane pe tema dată. Însă, dacă tot trăim laolaltă, cred că un astfel de gest ar putea ridica Oradea din multe puncte de vedere. Am putea deveni un oraş-exemplu, cunoscut astfel în întreaga Europă pentru toleranţa şi respectul interetnic reciproc. Iar bunele obiceiuri ar putea căpăta amploare în tot Bihorul, dar şi prin alte părţi.

O alternativă poate şi mai frumoasă ar fi purtarea celor două cocarde laolaltă de către românii orădeni şi nu numai, cu ocazia zilei de 15 Martie, aşa cum maghiarii ar purta cele două cocarde tricolore, românească şi ungurească, de 1 Decembrie. Dacă nu de-a dreptul pe piept, în lumea “offline”, din motive tehnice şi, poate, de jenă, atunci un gest extrem de important ar fi propagarea acestei frăţii în mediul online, cu ocazia celor două zile naţionale.

Dacă orădenii ar putea deveni asemenea deschizători de drumuri, atunci poate că nu peste mulţi ani vom putea vorbi cu adevărat despre o reconciliere istorică româno-maghiară, din care să dispară elementele naţionalist-revanşarde ce revin episodic, ca o boală cronică şi care fac doar rău succesului european al celor două naţiuni.

La mulţi ani, tuturor maghiarilor!

Boldog születésnapot, magyarok!

Citeşte şi:

Ilie Bolojan. Tătucu’ nost’.

Din Danemarca, cu dragoste: Doi bihoreni au creat CV-ul secolului XXI

INTERVIU Mang: Regretul este ca nu mi-am selectat cu atentie colaboratorii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *